Direct naar artikelinhoud

Vijftienjarige Antwerpenaar vertrokken naar Syrië

Een leerling van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen is naar Syrië vertrokken, zo liet directrice Karin Heremans weten. De jongen is amper vijftien jaar oud. Het gaat daarmee voor zover bekend om de jongste Syriëstrijder uit ons land.

"De jongen is een week of zes geleden verdwenen", zegt Heremans. "We dachten eerst dat hij ziek was, maar toen we de ouders belden - die gescheiden leven - bleek dat die allebei dachten dat hun zoon bij de andere ouder of bij zijn zus verbleef. Ondertussen kregen we de bevestiging dat de jongen in Syrië gaan vechten is."

Volgens Heremans begon de ellende begin januari, toen een van de leerlingen van het atheneum zich als leidersfiguur opwierp en radicale ideeën begon te verspreiden. "Hij stelde het gezag van vrouwelijke leerkrachten openlijk in vraag en deed moeilijk over relaties tussen jongens en meisjes."

Rond de jongen verzamelde zich een kliekje van zo'n tien leerlingen. Heremans: "Het gaat om een absolute minderheid. De meeste leerlingen beschouwen deze radicale kern als wereldvreemd. Maar er zijn wel enkelingen die in het verhaal meestappen en zich blijkbaar zelfs laten overhalen om hun leven op het spel te zetten."

Heremans zegt niet te weten hoe ze het brainwashen moet stoppen. "Het gaat om jonge mensen die vaak in volle puberteit zitten en met een identiteitscrisis worstelen. Ze zijn dermate geïndoctrineerd dat het moeilijk is om nog een gesprek met hen te voeren. De jongen die naar Syrië vertrok, vertelde op een bepaald moment dat hij geen tramchauffeur wilde worden, maar zijn leven wilde geven voor Allah."