Direct naar artikelinhoud

Een labiele zonderling met wapen maar zonder vergunning

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Vanwege zijn geestestoestand heeft het Antwerpse gerecht de dader van de dodelijke schietpartij in Borgerhout nog altijd niet opnieuw kunnen verhoren. Alle betrokken partijen moeten het voorlopig dus stellen met de verklaringen die de zestiger onmiddellijk na zijn arrestatie aflegde. Dat, in combinatie met verklaringen van derden over de man, geeft aanleiding tot een hoop misverstanden, zo blijkt.

"Een van jullie gaat er binnenkort aan", zei V.L. (66) de voorbije maand enkele keren tegen vrienden van de dinsdag doodgeschoten Mohamed Achrak (27). Tenminste, dat zeggen die vrienden zelf. Uit de bedreigingen leidden ze af dat de man Mohamed doodschoot uit racistische overwegingen. Navraag leert dat L. in de buurt bekendstond als een zonderling. De autoriteiten in Antwerpen kenden hem als een labiel iemand tegen wie meermaals een proces-verbaal was opgemaakt. Naar aanleiding van welke overtredingen of strafbare feiten dat gebeurde, moet blijken. Volgens gerechtsbronnen hadden die pv's niets te maken met bedreigingen of ander gedrag dat geïnterpreteerd kan worden als racistisch. Hoe L. aan zijn handvuurwapen kwam en hoe lang hij het schiettuig al in zijn bezit had, is niet bekend. Wel staat volgens de ingewijden vast dat de zestiger geen wapenvergunning had.

Het Antwerpse parket bevestigde gisteren dat L. geen racistisch verleden heeft. "Er zijn tot op heden geen duidelijke aanwijzingen dat het gaat om een racistische daad", legde woordvoerster Dominique Reyniers uit. Ze voegde daar volledigheidshalve aan toe dat de man sinds zijn arrestatie nog niet grondig herverhoord is kunnen worden. Reden: zijn geestestoestand. Kennelijk is L. nog steeds in de war, zoals op het moment van zijn arrestatie en tijdens de voorgeleiding voor de onderzoeksrechter, de dag nadien.

Al gaf L. volgens andere gerechtsbronnen wel aan dat hij in het verleden kampte met psychische problemen, dat maakt hem in hun ogen nog geen geestelijk gestoorde patiënt. "Net als in andere moorddossiers zal een deskundige worden aangesteld die moet onderzoeken of hij toerekeningsvatbaar is." Die onvermijdelijke stap voedt in de migrantengemeenschap de vrees dat de schutter ontoerekeningsvatbaar zal worden verklaard en geen straf zal krijgen maar een internering, zoals Patrick Derochette, de moordenaar van de Marokkaanse Loubna Benaïssa. Voor veel migranten getuigt zo'n behandeling van discriminatie. Een doofpotoperatie met andere woorden, om een racistische moord toe te dekken.

De Antwerpse burgemeester Leona Detiège verklaarde gisteren aan De Morgen dat ze die reactie van de migrantengemeenschap begrijpt. Ze verwees naar de persconferentie die ze woensdag gaf en waarop ook een van de broers van het slachtoffer het woord nam. "Hij noemde L. racistisch omdat hij nooit goeiedag zei. Terwijl intussen is komen vast te staan dat de man niemand groette. Daarmee wil ik de zaak echter niet minimaliseren. De berichten over racistisch gedrag moeten tot op het bot worden uitgezocht en de procureur des konings zal daar ook voor zorgen", aldus Detiège.

Marokkaanse gemeenschap vreest vooral dat schutter geen straf krijgt maar internering volgt