Direct naar artikelinhoud

VRT bezint zich over zijn 'uitbestedingspolitiek'

De openbare omroep bezint zich over zijn uitbestedingsbeleid, zo vernam De Morgen. Uit een schriftelijk antwoord dat CD&V-mediaspecialist Carl Decaluwé van mediaminister Marino Keulen kreeg, blijkt dat het aantal Vlaamse producties op de VRT-televisie de komende jaren zal stijgen. Omdat de VRT daarom nog meer programma's gaat uit-besteden, wil de omroep in 2004 de kerntaken van de VRT-televisie definiëren.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kristof Demasure

Uit het jaarverslag van de VRT bleek eerder dat vorig jaar 49,9 procent van de zendtijd gevuld werd met eigen VRT-producties. "Dat opent het debat over de kerntaak van de openbare omroep en de vraag welke programma's kunnen worden geoutscourced", stelde Carl Decaluwé in deze krant tijdens de aanloop naar de evaluatie van de beheersovereenkomst van de openbare omroep (DM 21/10). "Om welke reden behoren de organisatie van verkiezingsprogramma's en sportverslaggeving niet meer tot de kerntaken?"

Uit de officiële cijfers blijkt nu dat het aantal uitzenduren voor Vlaamse televisieproducties op de VRT in de periode 1997-2002 gestegen is met liefst 40 procent, van 2.934 tot 4.115 uur. De openbare omroep stelt dat de intern beschikbare middelen tekortschoten om die stijging louter via eigen productie op te vangen. "De openbare omroep ervaart dat de trend naar steeds meer lokaal Vlaams televisieproduct door de kijkers zeer sterk geapprecieerd wordt", klinkt het aan de Reyerslaan. Daarom zullen zowel het aantal intern geproduceerde als het aantal uitbestede producties verder toenemen. In 2004 wil de VRT de kerntaken van de openbare televisie definiëren. En dat wordt door de CD&V-mediaspecialist toegejuicht. "Wij zijn al veel langer vragende partij voor dit debat en krijgen nu voor het eerst gehoor", zegt Carl Decaluwé. "Het kan niet dat nieuws-, verkiezings- of sportprogramma's nog langer uitbesteed worden, zelfs al worden ze onder de regie of eindverantwoordelijkheid van de omroep gemaakt."

In 2002 bedroegen de VRT-bestedingen bij externe productiehuizen 39 miljoen euro, en bij de facilitaire toeleveringsbedrijven ongeveer 8 miljoen euro. Woestijnvis, De Mensen, Telesaurus, TV De Wereld en de Televisiefabriek maakten de meeste verschillende programma's. Xinix (DiALLOOg), Luna Kabuza (Hopla), Jok Foe (Graag gedaan), Web Productions (Notenclub), DED's it productions (Pluk de dag), Menuet (Sedes en Belli) en 3 keys (Kijk eens op de doos) de minste.