Direct naar artikelinhoud

N-VA op weg naar fractie Europese liberalen

Bij welke Europese fractie sluit de N-VA zich aan met haar vier zetels? Er zijn meerdere opties, maar de waarschijnlijkste is het liberale ALDE van uitgerekend Guy Verhofstadt (Open Vld).

Tijdens de vorige legislatuur zat het enige Europarlementslid van de partij, Mark Demesmaeker, bij de Europese Vrije Alliantie (EVA), die een samenwerking had met de groenen. Verre van het ideale onderkomen voor de almaar rechtsere N-VA en dus moet de partij op zoek naar een nieuwe thuis.

Op het eerste gezicht heeft lijsttrekker Johan Van Overtveldt keus te over. De Europese fracties zijn naarstig op zoek naar zoveel mogelijk 'vrije zetels' om hun rangen te versterken.

De Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waartoe de Tory's van de Britse premier Cameron behoren, zijn een optie. Maar eveneens de Europese Volkspartij (EVP) van Marianne Thyssen (CD&V) en het liberale ALDE van Verhofstadt (Open Vld) worden genoemd. Van Overtveldt schermt met "intensieve onderhandelingen" met een aantal fracties. Hij wil de knoop de komende dagen doorhakken.

Maar zijn opties zouden wel eens een stuk kleiner kunnen zijn dan Van Overtveldt laat uitschijnen. Binnen de EVP valt te horen dat er geen enkel contact bestaat met de N-VA. "Zeker niet met iemand vooraanstaand." Thyssen liet tijdens de kiescampagne al duidelijk blijken dat ze niet zit te wachten op de N-VA. "En niemand denkt daar anders over", klinkt het. Blijven nog de ECR en het ALDE over.

Die eerste lijkt het meest voor de hand liggend, onder meer omdat er al goede banden zijn tussen Bart De Wever en Britse Conservatieven zoals de Londense burgemeester Boris Johnson. Er zijn echter een aantal struikelblokken. In de ECR zit een sterke Poolse delegatie, die op ethisch vlak erg conservatief is, veel conservatiever dan de N-VA. En nog moeilijker: de fractie is hyperkritisch voor het Europese project. Ook de N-VA heeft haar bedenkingen, maar niemand overweegt om Europa zomaar op de schop te nemen. De partij heeft een autonoom Vlaanderen altijd gekaderd binnen een sterker Europa.

Blijft over: het ALDE. Die fractie is een samenraapsel van liberale partijen. Omdat er geen grote, dominante blokken zijn, zouden de negatieve reacties van Verhofstadt en Louis Michel minder ter zake doen. Van Overtveldt aanziet de Nederlandse liberaal Frits Bolkestein, wiens VVD lid is van ALDE, als een geestesgenoot. De N-VA heeft een twee derde meerderheid nodig om te mogen toetreden. Door de versplintering zou een nieuwkomer sowieso ook een grotere rol kunnen spelen.

En wat met het nationalisme van de N-VA? Binnen het ALDE zitten al Spaanse regionalisten, een echt probleem mag dat niet worden, klinkt het ook binnen N-VA zelf.