Direct naar artikelinhoud

Reservatielijst reisbureau leidt inbrekers naar buit

Een bende inbrekers heeft in de streek van Thuin in een zevental woningen van vakantiegangers ingebroken. Markant detail: de dieven wisten dat de eigenaars in het buitenland vertoefden omdat ze eerst in een reisbureau dossiers met kerstboekingen hadden gestolen.

In de nacht van 21 op 22 december werd er ingebroken in het reisbureau BT Holidays in Thuin, bij Charleroi. De dieven gingen aan de haal met een computer waarop zo’n dertig reservaties waren opgeslagen met de gegevens van de vakantiegangers. Tijdens de kerstvakantie kreeg de politie van Thuin een vijftal meldingen van inbraken bij mensen die via BT Holidays op reis vertrokken waren. De daders gingen onder meer met juwelen, cash geld, tv’s en hifiapparatuur aan de haal. “We vermoeden dat er een link is met de roof van de klantengegevens uit het reisbureau”, klinkt het op het commissariaat. “Toen we naburige politiezones contacteerden ontdekten we dat er ook in andere gemeenten bij twee klanten was ingebroken. We hebben extra patrouilles naar de woningen van de vakantiegangers gestuurd om een oogje in het zeil te houden.”

Volg de gps

“Dieven gaan soms erg ingenieus te werk”, zegt Filip Willekens, preventieadviseur bij de FOD Binnenlandse Zaken. “Zo schuimen inbrekers socialenetwerksites als Facebook af. Veel gebruikers vermelden daarop hun adres en kondigen aan wanneer ze naar het buitenland trekken. Sommige boeven trekken zelfs naar containerparken om de harde schijven van weggegooide computers met tal van gegevens op te ontvreemden. Ook op luchthavens durven ze de koffers van reizigers controleren op adreskaartjes. Om nadien hun woning een bezoekje te brengen. Hetzelfde verhaal bij de gps-toestellen van mensen die met de auto op reis trekken. Men voert in de gps vaak het eigen adres in onder de noemer ‘thuis’. Als dieven in het buitenland dan met de auto aan de haal gaan, hoeven ze enkel de aangegeven route te volgen.” Willekens heeft ook weet van enkele diefstallen naar aanleiding van informatie op geboortekaartjes. “Die worden, vaak mét vermelding van het adres, opgehangen in drukkerijen en de gangen van ziekenhuizen. Opmerkzame dieven weten dan dat de kersverse ouders in het ziekenhuis vertoeven en dat ze vrij spel hebben.” Ook de aankondiging van een begrafenis in de krant of bij een begrafenisondernemer brengt inbrekers op ideeën. “Niet dat die zaken aan de lopende band voorkomen, maar het gebeurt wel”, zegt Eddy De Raedt, hoofd inbraken bij de federale politie. “Men wacht dan tot iedereen het huis verlaat om de woning leeg te roven.” (kvdp)