Direct naar artikelinhoud

Laatste 47 Filippijnse gijzelaars vrijgelaten

De laatste 47 gijzelaars die sinds donderdag in de jungle werden vastgehouden in het Zuid-Filippijnse Mindanao, zijn ongedeerd vrijgelaten. Nog gisteren ontsnapten 31 gevangenen uit de gevangenis op het eiland, 2 mensen werden gedood.

Na het slachten van een varken en twee kippen alsook het offeren van rijstwijn aan de goden werden de laatste 47 mannen, tussen 17 en 62 jaar oud, gisteren gezond en wel vrijgelaten. Ze werden donderdag gekidnapt in Prosperidad, de hoofdstad van de provincie Agusan del Sur, op het zuidelijke Filippijnse eiland Mindanao. De kidnappers, onder leiding van Joebert Perez, wilden de autoriteiten met hun actie dwingen om af te zien van een moordaanklacht tegen verschillende leden van de familie. Daar is nu dus op ingegaan en ook voor de gijzelneming zullen de daders niet worden vervolgd. Volgens waarnemers zijn Perez en zijn medestanders gewezen militieleden die werkten voor de gouverneur van Agusan del Sur. Ze waren ook actief in de bestrijding van de illegale houtkap. Ze zouden het aan de stok hebben gekregen met clandestiene kappers, waarbij verschillende doden vielen. Van die moordaanklachten is de familie nu dus af. Maar ondertussen gaan er in de Filippijnen, vooral ook in het licht van het bloedbad van Maguindanao van 23 november, steeds meer stemmen op om actief op te treden tegen de privélegers van de dominante clans. Die zijn officieel verboden in de grondwet van 1987 maar in 2006 keurde president Gloria Macapagal-Arroyo een ‘uitvoerend order’ goed dat burgerwachten toelaat in de strijd tegen ‘separatistische groepen’, waarmee gedoeld wordt op onder meer het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF), dat al decennia strijd voert voor afscheiding. In april van volgend jaar zou de organisatie een vredesakkoord met de overheid ondertekenen.

31 gevangenen ontsnapt

Ook het MILF liet gisteren van zich horen, toen bij een ontsnapping uit de gevangenis in Basilan, ook op Mindanao, 31 gedetineerden wisten te vluchten. Twee bewakers werden gedood. Vijf gevangenen behoorden tot het MILF, twaalf anderen tot de Abu Sayyafgroep die banden zou hebben met Al-Qaida. Onder de ontsnapten zijn de twee mannen die in 2007 verantwoordelijk waren voor het onthoofden van tien soldaten. Ontsnappingen uit de provinciale gevangenis van Basilan komen wel vaker voor. Drie mannen die gisteren hun vrijheid hervonden, namen in december 2008 ook al de benen, maar werden opnieuw ingerekend.