Direct naar artikelinhoud

Defour dicteert meteen de wet

Steven Defour (26) heeft bij zijn debuut meteen bewezen dat hij een meerwaarde is voor de landskampioen. De Rode Duivel dirigeerde het elftal en bracht rust aan de bal. Tien minuten voor tijd kreeg hij een applauswissel.

Voor wie er nog aan mocht twijfelen: het publiek van Anderlecht is blij met de komst van Steven Defour. De Rode Duivel kreeg meteen applaus bij zijn eerste balcontact en dat herhaalde zich geregeld in de match. Een moegestreden Defour kreeg tien minuten voor tijd de applausvervanging die hij verdiende. Achter het doel floot een klein groepje van hooguit dertig man, maar dat was nauwelijks hoorbaar door de ovatie van bijna 20.000 anderen.

Steven Defour had dan ook meteen getoond dat hij een meerwaarde is voor dit Anderlecht. Hij maakte zich steeds aanspeelbaar en zijn passing was niet alleen zuiver, maar getuigde ook van veel overzicht. De recordaankoop van Anderlecht nam ook alle vrijschoppen en het gros van alle hoekschoppen voor zijn rekening. Met één van die corners bezorgde hij via Nuytinck de preassist voor het doelpunt van Nathan Kabasele. En met een direct genomen vrijschop voor rust oogstte hij flink applaus.

Anderlecht voetbalde als ploeg absoluut niet goed, maar Defour was samen met Praet de man die wat tempo in de match probeerde te krijgen, deels door zijn snelle passing, deels ook als aanjager. Defour koos zijn momenten goed uit en bracht ook rust in de ploeg. En als het nodig was, schuwde hij de beuk in de duels niet. Ook dat kan dit Anderlecht best gebruiken. Tenslotte bewees Defour meteen dat hij een geboren leider is. Hij dirigeerde het jonge elftal en stond ook bij stilstaande fasen steeds aanwijzingen te geven.

De spelers van Anderlecht zijn dan ook unaniem blij met de komst van de Rode Duivel. "Defour is een superaanwinst", vindt Fabrice N'Sakala. "Zowel offensief als defensief helpt zijn ervaring de ploeg enorm. Zijn vrije trappen zijn ook goed en hij is een echte leider. Daardoor komt Youri Tielemans even wat meer in de schaduw te staan, maar ik ben er van overtuigd dat die twee steeds meer complementair zullen worden."

Kwaliteit

"Ik hou van dergelijke spelers", zegt Bram Nuytinck. "Steven is altijd aanspeelbaar, dat maakt het voor ons als verdedigers een stuk makkelijker. Hij zet ook altijd druk vooruit. Je ziet dat hij altijd de bal wil hebben. Hij is ook een speler die de andere spelers beter laat voetballen." Dat bleek overigens ook na de applauswissel van Defour, toen de lijn helemaal weg was uit het spel van Anderlecht en Silvio Proto zelfs nog de meubelen moest redden.

Besnik Hasi is in elk geval bijzonder tevreden met zijn aanwinst. "Je ziet meteen dat Steven Defour een toptransfer is", zegt de coach van Anderlecht. "Hij brengt veel meer rust aan de bal. Steven brengt persoonlijkheid en is ook sterk op stilstaande fasen. Om het in één woord samen te vatten: hij brengt ons kwaliteit bij. En hij zal nog beter worden. Hij heeft niet gespeeld de laatste tijd en dat voelde hij naar het einde van de wedstrijd. Maar hij zal fysiek snel sterker worden."

Bleek Defour een aanwinst, dan sputterde Aleksandar Mitrovic vooraan. De jonge Serviër scoorde in de eerste drie competitiewedstrijden, maar maakte gisteren een wat nonchalante indruk en kreeg daardoor het gefluit van flink wat fans over zich heen.

"Maar was hij dan in die vorige wedstrijden zo goed?", zegt Besnik Hasi. "Hij scoorde wel en dat is voor hem heel belangrijk, want Mitrovic leeft van goals. Hij heeft weinig goede ballen gekregen aan de 16 meter. En als hij straks weer scoort, draagt het publiek hem zo weer op handen. Mitrovic blijft wel werken, hij gaat nog veel scoren voor ons."