Direct naar artikelinhoud

Hilde Teerlinck stopt als directeur FRAC Duinkerken

Latin Lovers, een hommage aan de onlangs overleden curator Jan Hoet, is meteen de laatste tentoonstelling van Hilde Teerlinck als directeur van het FRAC Duinkerken. Hilde Teerlinck, geboren in Brugge in 1966, blijft wel aan het werk in Frankrijk. Ze onderhandelt momenteel met diverse instellingen, maar een beslissing wordt pas later deze maand verwacht. Een van de mogelijkheden is dat ze directeur wordt van de Ecole Nationale Supérieure d'Art in Bourges.

Teerlinck stond de voorbije 8 jaar aan het hoofd van het FRAC Nord-Pas de Calais in de Noord-Franse havenstad Duinkerken. Elke Franse regio heeft in het recente verleden zijn eigen hedendaagsekunstcollectie kunnen uitbouwen: 'FRAC' staat voor: Fonds régional d'art contemporain. Dat 'fonds' van de Région Nord-Pas de Calais bevindt zich in de voorhaven van Duinkerken, waar architecten Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal naast een monumentaal gebouw van de voormalige scheepswerven een even gigantische glazen 'serre' hebben opgetrokken. Die realisatie werd vorig jaar officieel geopend. Teerlinck zegt dat het architecturale project een deel van haar missie was. Ze wil nu andere uitdagingen aangaan.

Hilde Teerlinck is kunsthistorica en begon haar carrière als artistiek coördinator van het Mies van der Rohepaviljoen in Barcelona. Daarna coördineerde ze het Centre d'Art in Perpignan. In 2002 werd ze directeur van het Centre Rhenan d'Art Contemporain (CRAC Alsace). In 2006 kwam ze dan aan het hoofd van het FRAC in Duinkerken.