Direct naar artikelinhoud

Het belang van Edward Hopper

DOCUMENTAIRE
La toile blanche d'Edward Hopper
Zondag 17/8 om 21u50 (herhaling ma 18/8 om 14u07), Canvas

Zelf is Edward Hopper al jaren dood, maar zijn werk, of verwijzingen ernaar, is overal. In The Simpsons en Mad Men, bij Tom Waits en bij Banksy. Zijn beelden zijn vertrouwd: bioscopen, benzinestations, nachtrestaurants en hotellobby's.

Deze documentaire onderzoekt de sociale en culturele context waarin de kunstschilder werkte, de grote verspreiding en de vele referenties in film en andere media. Naast vele beelden en archiefopnames bevat La toile blanche d'Edward Hopper ook getuigenissen van mensen die Hopper hebben gekend of hem bewonderen, zoals de Duitse cineast Wim Wenders. "Ik was op slag verliefd op zijn werk", zegt die laatste over Hopper.

Alleen al voor de schoonheid van de lichtinval in Hoppers werk zou je kijken. En daarna het kunstboek kopen.

Hoe seks de popmuziek penetreerde

DOCUMENTAIRE
Sex & Music: de la pilule au Sida
Di 19/8, 23u20, Rtbf La Une

"Jaren vijftig: 3 procent van de liedjes gaat over seks. Jaren zeventig: 40 procent van de liedjes gaat over seks. 2009: 92 procent van de liedjes gaat over seks." Op die manier wordt Sex & Music aangekondigd, een vierdelige documentairereeks over de vervlechting van seks en popmuziek.

De eerste aflevering vertelt, tegen een achtergrond van rock en disco, hoe de samenleving anders naar seksualiteit ging kijken. Welke songs hebben deze vrijheid teweeggebracht? En hoe beïnvloedde de veranderende moraal de popmuziek?

Met analyses en commentaar van muziekproducent Arthur Baker, wetenschapper en cultuurfilosoof Jeffrey Escoffier en psycholoog Gordon Gallup. "One, two, three, four! Get up, (get on up) Stay on the scene, (get on up), like a sex machine (get on up)."

Boksen met de realiteit

HUMAN INTEREST
De Uil Van Athena: Junior
Do 21/8, 23u30, Canvas

In het Gentse Tolhuis won hij eind juni de Europese titel bij de lichtgewichten. En straks, op 30 augustus, volgt een gratis boksgala onder de Gentse Stadshal. Ook deze zomer is de jonge Belgische bokser Jean-Pierre 'Junior' Bauwens overal.

In afwachting kunt u Junior nogmaals bekijken, de documentaire van Sien Versteyhe over de Gentse jongeman. Ze volgde Bauwens twee jaar, ze toont de botsing van een kansarm gezin met de werkelijkheid. Ze kreeg op Docville in Leuven een eervolle vermelding.