Direct naar artikelinhoud

Orde in de chaos

Ned 2, vrijdag 8/2, 23u

In 2000 brak de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu door met zijn debuut Amores perros. Meteen was ook de naam van de scenarist, zijn landgenoot Guillermo Arriaga, gelanceerd. Het duo werkte nadien nog samen aan 21 Grams en Babel, maar toen kwam er een einde aan dat artistieke droomhuwelijk. Het scenario voor Biutiful schreef Iñárritu dus zelf, samen met twee, in Argentinië geboren coscenaristen.

Meest opvallend aan het scenario is dat de typische vertelstructuur van zijn eerdere films, met hun verschillende verhaallijnen en versplinterde chronologie, verdwenen is. Biutiful vertelt een lineair verhaal, met uitzondering van een mooie, mysterieuze proloog die pas later zijn geheimen prijsgeeft. De story concentreert zich deze keer op één hoofdpersonage: Uxbal (glansrol van Javier Bardem, die er een Oscarnominatie aan overhield). En op één locatie: de groezelige, chaotische achterbuurten van Santa Coloma en Badalona.

Uxbal is een zeer complex personage, dat op verschillende terreinen actief is en daarbij constant een moeilijke evenwichtsoefening moet uitvoeren. Hij is enerzijds betrokken bij mensenhandel, waarmee hij goedkope Chinese en Afrikaanse illegalen aan werk helpt. Anderzijds is Uxbal een toegewijde vader die zich over zijn twee kinderen ontfermt, omdat hun manisch-depressieve moeder daar niet toe in staat is.

Uxbal blijkt ook nog over een soort gave te beschikken, waardoor hij met de doden kan communiceren en op die manier de rouwende nabestaanden kan troosten.

En dan is er ook nog het noodlot dat, helemaal in het begin, zijn opwachting maakt: Uxbal krijgt namelijk te horen dat hij terminale kanker heeft en dat hem nog slechts enkele maanden resten...

Iñárritu heeft deze film opgedragen aan zijn vader, die hem ooit een citaat aan de hand deed dat hij in een dialoog van Amores perros verwerkte: "Als je God aan het lachen wilt brengen, moet je hem over je plannen vertellen". In Biutiful is het de kankerdiagnose die de plannen van Uxbal in de war stuurt, waarna hij voor de rest van deze intense en aangrijpende film nog snel zal proberen (enige) orde op zaken te stellen. (Jan T.)