© rr, Belga, Reuters

Is deze Belg de sleutelfiguur achter de aanslagen in Parijs en Brussel?

Wie is de mythische Abou Ahmad, die beschouwd wordt als de sleutelfiguur achter de bloederige aanslagen in Frankrijk en België? Verschillende namen komen daarvoor in aanmerking. Volgens de Franse prestigieuze krant Le Monde echter is Abou Ahmad niemand anders dan de voortvluchtige Marokkaanse Belg Oussama Atar (32). Zes jaar geleden ijverden media en politieke vertegenwoordigers nog voor zijn vrijlating uit een Irakese gevangenis omdat hij zogezegd doodziek was.

Geert Neyt/ Bron: Le Monde

Volgens Le Monde hebben onderzoekers het bewijs gevonden van de sleutelrol van Oussama Atar in de computer die werd achtergelaten in een vuilnisbak in de Max Roos-straat in Schaarbeek.

Een doorlichting van die computer heeft verschillende gesprekken (ook met geluid) opgeleverd uit de periode 15 februari tot 15 maart, met een opdrachtgever genaamd Abou Ahmad. In die gesprekken hebben de kamikazes van de Brusselse aanslagen, onder wie de gebroeders El Bakraoui, het met de raadselachtige Abou Ahmad over mogelijke doelwitten.

De computer werd achtergelaten dichtbij het huis van waaruit de aanslag in Zaventem werd voorbereid en vanwaar drie daders op de ochtend van de aanslagen met een taxi vertrokken naar de luchthaven.

Oussama Atar = Abou Ahmad

Volgens Le Monde zou die mysterieuze opdrachtgever Abou Ahmad herkend zijn als...Oussama Atar. Het is een andere terrorist, de Algerijn Adel Haddadi, die hem heeft aangewezen. Haddadi werd met valse Syrische paspoorten aangehouden in Griekenland en ondertussen uitgeleverd aan de Franse speurders. Men gaat ervan uit dat Haddadi samen met twee anderen naar onze contreien wou afzakken om deel uit te maken van het commando dat de aanslagen pleegde aan het voetbalstadion in Parijs.

Oussama Atar zou dan ook de man zijn die de twee Irakezen rekruteerde die uiteindelijk , samen met de Belg Bilal Hadfi, zichzelf opbliezen aan het Stade de France.

Op die manier zou de Marokkaanse Belg aan de basis liggen van de aanslagen in Brussel én Parijs. Sat ook zou stroken met het feit dat de gebroeders El Bakraoui neven zijn van Atar. Zowel in Frankrijk als bij ons werd en wordt de man actief opgespoord, voorlopig zonder resultaat.

Nierkanker

Ironisch genoeg is Oussama Atar dezelfde man voor wie in 2010 nog acties werden op touw gezet om hem vrij te krijgen uit een gevangenis in Irak. Volgens zijn familie had hij nierkanker en zou hij niet lang meer leven.

Atar was in 2003 betrapt na het illegaal overschrijden van de Syrisch-Iraakse grens zonder geldige pas. Twee jaar later werd hij tot een gevangenisstraf van 10 jaar veroordeeld. Tijdens zijn gevangenschap kwam hij ook terecht in verschillende beruchte Amerikaanse gevangenissen zoals Abu Ghraib en het in Irak gelegen Camp Bucca, kweekvijvers voor fanatieke IS-terroristen. In Camp Bucca zou Atar waarschijnlijk zelfs de leider van ISIS , Abu Bakr al Baghdadi, hebben leren kennen. Of toch ten minste zijn luitenanten.

In 2010 besliste de familie van Atar in Brussel om in het openbaar druk uit te oefenen op de Belgische regering om Oussama, die ondertussen aan nierkanker zou lijden, vrij te krijgen. De media en zelfs enkele politieke vertegenwoordigers sprongen mee op de kar. Maar de traagheid van de Belgische staat zette veel kwaad bloed in de migrantengemeeschap, onder wie zijn neven Khalid en Ibrahim El Bakraoui. Volgens Le Monde was het probleem dat Oussama Atar, omwille van zijn dubbele nationaliteit, niet vermeld stond op de overheidslijsten van Belgen die in het buitenland vastzaten. Wat zijn familie als een grove onrechtvaardigheid ervoer en mee zou geholpen hebben om zijn neven te radicaliseren.

In 2012 werd Oussama Atar dan toch vrijgelaten uit Irak. Zijn nierkanker bleek ook genezen zodat hij zich meteen in Raqqa kon wijden aan het uitdenken van terreuraanslagen die heel Europa op haar grondvesten zou doen daveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer