Direct naar artikelinhoud

Zesde geval varkensgriep in België

Dat de varkensgriep steeds wilder om zich heen grijpt, werd gisteren nog maar eens duidelijk. In 24 uur tijd kwamen er duizend gevallen bij, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

De besmette Belgische vrouw was op dinsdag 19 mei teruggekeerd naar huis met een vlucht vanuit de luchthaven Newark in New York. Haar toestand is op dit moment niet zorgwekkend. Op de dag van haar terugkeer bleef de vrouw thuis om uit te rusten. Op woensdag belde ze haar huisarts omdat ze koorts en een milde hoest had, en last had van gewrichtspijnen. Haar huisarts besloot in overleg met de gezondheidsinspecteur een test te laten uitvoeren. Na het positieve resultaat van de test werd gestart met de standaardprocedure. De jonge vrouw werd thuis geïsoleerd, en drie personen met wie ze nauw contact had gehad na haar terugkeer kregen uit voorzorg een behandeling met antivirale middelen. In het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel krijgt de vrouw nu de nodige verzorging.Intussen werd de passagierslijst van de vlucht waarmee de vrouw terugkeerde opgevraagd. Medepassagiers die een risico op besmetting liepen tijdens de vlucht zullen door de gezondheidsautoriteiten worden benaderd. Als passagiers in het buitenland verblijven, dan worden hun gegevens overgemaakt aan de lokale gezondheidsdiensten. Naast het positieve staal van A/H1N1-griep leverde de dagelijkse analyse door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid gisteren vier negatieve stalen op.De overige vijf mensen in ons land die geïnfecteerd zijn met de varkensgriep zijn intussen aan de beterhand. “Twee patiënten zijn intussen uit het ziekenhuis ontslagen, terwijl ook de andere drie mensen bijna genezen zijn”, benadrukt Marc Van Ranst, viroloog van het Belgische Interministerieel Commissariaat Influenza. “In België hebben we alles onder controle. We hanteren het ‘containment’-principe, waardoor het virus gemakkelijk in te perken is. Voorlopig toch.”

Geen reden tot paniek

Dat omzichtheid in acht genomen moet worden, is duidelijk. Gisteren werden wereldwijd in 24 uur duizend nieuwe gevallen vastgesteld, meldt de WGO. In totaal zijn nu 11.034 mensen besmet met het A/H1N1-virus en zijn er 85 mensen aan bezweken. De meeste nieuwe gevallen werden vastgesteld in Mexico, Canada, Japan en de Verenigde Staten. Duizend nieuwe gevallen lijkt ontzettend veel, maar volgens Van Ranst is dat aantal een lachertje: “In realiteit ligt dat getal tientallen keren hoger, want in de Verenigde Staten wordt geen actieve ‘case-finding’ meer toegepast.”In tegenstelling tot in ons land, is er van containment geen sprake meer in Amerika, noch in Mexico. De kans dat de Belgische gevallen besmet zijn door een van de officieel geregistreerde personen met varkensgriep is uiterst klein. Zolang de mortaliteit van de griep niet hoger ligt, is er geen reden tot paniek. “Maar uit vrees voor een mutatie van het virus blijven we alert. Nu is de varkensgriep nog het equivalent van winterse griep, maar dat kan straks anders uitdraaien.” In Mexico-Stad werd intussen het gezondheidsalarm opnieuw opgeheven. De bevolking kan haar normale leven hervatten.