Direct naar artikelinhoud

Zware druk op Beke om Reynders te vervangen

Voor de N-VA zijn de onderhandelingen met negen voorgoed verleden tijd. Als het van kopman De Wever afhangt, wordt er verder onderhandeld met zeven. Voor Groen! of Ecolo is er geen plek meer aan de onderhandelingstafel. ‘Die onderhandelingen met negen zijn puur tijdverlies.’

De druk op CD&V neemt opnieuw hand over hand toe om één van zijn kopstukken de piste in te sturen. Tot nu toe weigerde CD&V mordicus om uit zijn eigen rangen een in-, pre- of interformateur naar voren te duwen. Niet alleen was het marktaandeel van de partij te zwaar geslonken. De christendemocratische kopstukken hadden sinds 2007 al genoeg averij opgelopen op het communautaire slagveld.

Bijna negen maanden na 13 juni wordt die pertinente weigering echter niet meer herhaald en lijkt CD&V dan toch bereid iemand af te vaardigen. “De voorbije maanden was het niet aan ons, maar ondertussen is bijna iedereen gepasseerd behalve wij”, zegt een partijkopstuk. “Het is wel belangrijk dat we weten in welk spel we terechtkomen. Er zijn veel ‘als’en’. We willen eerst weten wat de contouren zijn van de volgende stap die nu genomen wordt, zowel wat de inhoud van de missie als de samenstelling van de (onderhandelings)tafel betreft.” Welke CD&V’er het veld in moet, is nog niet helemaal uitgeklaard. De naam van Steven Vanackere, federaal minister van Buitenlandse Zaken (CD&V), gaat al enkele weken over de tongen, gisteren gingen vooral de kansen van voorzitter Wouter Beke pijlsnel de hoogte in. Kris Peeters zei in het Canvasprogramma Reyers laat dat “CD&V zijn verantwoordelijkheid niet zou schuwen als de opdracht van Reynders voltooid is”. “Voorzitter Wouter Beke is zich bewust van zijn opdracht”, voegde hij er veelbetekenend aan toe.

Beke lijkt de uitverkorene van PS en N-VA omdat er over geen enkele andere kandidaat een consensus kon gevonden worden. De PS had graag Johan Vande Lanotte (sp.a) nogmaals aan het werk gezien en Reynders zag het wel zitten om in een duobaan met de Oostendenaar nog wat rondjes te rijden, maar de N-VA stak daar een stokje voor. “De PS schuift opnieuw Johan Vande Lanotte (sp.a) naar voren, ze denken dat een ‘Flamand de service’ geen tegenstand zal oproepen aan Vlaamse zijde”, klinkt het. “Maar de gretigheid waarmee ze die piste doorduwen, maakt de N-VA des te argwanender. Vande Lanotte lijkt een no pasaran.” De Vlaams-nationalisten vinden dat de Vlaamse socialist meer dan lang genoeg de touwtjes in handen heeft gehad. “Vande Lanotte heeft honderd dagen zijn ding mogen doen. Het is vreemd om naar hem terug te grijpen.” Zelf heeft Vande Lanotte ook weinig zin om een tweede keer het voortouw te nemen.

Tegen Reynders had de PS dan weer bezwaren. De Franstalige socialisten vinden dat de liberaal meer dan lang genoeg in het spotlicht heeft gestaan. De kans dat de MR-vicepremier toch zou aanblijven, eventueel met een andere ontmijner aan zijn zijde, lijkt dan ook eerder klein.

Voor N-VA hoeft Reynders alleszins niet langer de dans te leiden. “Quid B-H-V? Daar hebben we van Reynders geen afdoende antwoord op gekregen. Hij heeft zich niet gesmeten. Hij heeft te weinig inhoudelijk werk geleverd”, klinkt het. “We moeten dringend het tempo van de onderhandelingen opvoeren. We moeten vollen bak op de inhoud werken. Tegen Pasen moet er duidelijkheid zijn. Dan moeten we aan Europa een meerjarenbegroting presenteren en die taak kun je echt niet overlaten aan een regering in lopende zaken.” De onderhandelingen met negen zijn voor N-VA dan ook dood en begraven. “Dat is puur tijdverlies.”

‘De dynamiek is er’

Reynders zelf is zich van geen kwaad bewust. Hij blijft erbij dat het niet zijn taak was om een keuze te maken over de regeringscoalitie en meent dat hij zijn taak naar behoren heeft volbracht. “Er bestaat een wil om te onderhandelen. De dynamiek is er”, zei hij gisteravond goedgemutst. “De werkgroepen hebben de zaken rond verschillende dossiers doen evolueren. Nu moet er naar iets anders overgegaan worden. Mijn informatie-opdracht is op haar eindpunt beland.” Voor hij naar Laken rijdt om er zijn eindverslag over te maken aan de koning, ontmoet hij vandaag eerst nog ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) en de voorzitters van de liberale partijen, Charles Michel (MR) en Alexander De Croo (Open Vld). De koning zou na zijn ontmoeting met Reynders wel eens wat bedenktijd kunnen vragen en eerst nog wat raadplegingen houden. De echte benoeming van Reynders’ vervanger zou dan pas voor morgen zijn.