Direct naar artikelinhoud

Poetin zweert islamistische terroristen te vernietigen

De Russische president Vladimir Poetin heeft een bezoek gebracht aan de burgers die gewond raakten bij de aanslagen van eerder deze week in Volgograd. Poetin zweert de terreur met wortel en tak te zullen uitroeien.

In zijn nieuwjaarstoespraak beloofde Poetin de islamistische terroristen en opstandelingen in de noordelijke Kaukasus te zullen "vernietigen". Naar hen immers leidt het spoor van de twee aanslagen die zondag en maandag in totaal aan 33 mensen het leven kostten in het Zuid-Russische Volgograd.

"Wat hun motieven ook zijn, er bestaat geen enkele rechtvaardiging voor misdaden tegen burgers, in het bijzonder vrouwen en kinderen", herhaalde Poetin gisteren, nadat hij in Volgograd geland was. "De laagheid van de misdaden die hier zijn begaan, behoeft geen verdere commentaar."

In de stad bracht Poetin niet enkel een bezoek aan een ziekenhuis waar gewonden verzorgd worden, hij deponeerde ook rozen op de plaatsen van de aanslagen en hield beraad met veiligheidsadviseurs.

Spelen in Sotsji

Over ruim een maand beginnen in Sotsji, bijna 700 kilometer van Volgograd, de Olympische Winterspelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zegt dan wel vertrouwen te hebben in de door Poetin beloofde veiligheidsmaatregelen, de aanslagen in het centraal station, zondag, en op een trolley, 's anderendaags, herinneren de wereld aan het slepende conflict ten noorden van de Kaukasus.

In juli 2013 al riep de islamistische separatist Dokoe Oemarov, de meest gezochte man van Rusland, op om de Olympische Winterspelen met terreurdaden te saboteren. Op een eerdere belofte om niet langer burgers te treffen, kwam hij terug. Krijgsheer Oemarov wil op de zuidelijke flank van Rusland, met daarbij ook het Zwarte Zeegebied waar Sotsji ligt, een moslimfundamentalistische staat oprichten.

Poetin grijpt de Winterspelen in Sotsji aan om Rusland als een attractief en modern land voor te stellen. Of dat lukt is zeer de vraag.

Niet alleen de Kaukasus dreigt roet in het eten te gooien, ook op een heel ander front rijzen er problemen. Veel westerse staats- en regeringsleiders, onder wie VS-president Obama, sturen hun kat naar Sotsji uit verzet tegen het erg stringente verbod op 'homopropaganda' dat in Rusland geldt.