Direct naar artikelinhoud

Iran verbolgen over Obama’s nieuwe nucleaire strategie

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft hard uitgehaald naar de nieuwe nucleaire strategie van VS-president Barack Obama, die Iran en Noord-Korea viseert.

Obama kondigde dinsdag aan dat de VS uitsluit om niet-kernwapenstaten aan te vallen met atoomwapens, maar maakte een uitzondering voor Iran en Noord-Korea als zij kernwapenprogramma’s voor offensieve doeleinden tegen de VS zouden aanwenden. Beide landen overtreden volgens Washington de internationale non-proliferatiestandaarden.

De uitzonderingsbepaling is vooral een scherpe waarschuwing aan het adres van Teheran, waar de radicale Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gisteren hard uithaalde naar Obama. “Amerikaanse materialistische politici grijpen, telkens als ze verslagen worden door de logica, meteen zoals cowboys naar hun wapens”, zei hij op de staatstelevisie. “Meneer Obama, wacht tot uw zweet droogt en doe wat ervaring op. Pas op dat u niet zomaar elk papiertje gelooft dat u wordt voorgelegd of elke aanbevolen verklaring herhaalt”, fulmineerde de Iraanse president, die ook zei dat Obama “onder druk staat van kapitalisten en zionisten”.

In eigen land kreeg Obama kritiek van de vooraanstaande Republikein John McCain, twee jaar geleden nog presidentskandidaat. Volgens hem blijft Obama te voorzichtig. “Wij geloven dat de preventie van nucleair terrorisme en nucleaire proliferatie moet beginnen door de twee leidende verspreiders en sponsors van terrorisme, Iran en Noord-Korea, rechtstreeks te confronteren”, schreven ze.

Maar VS-defensieminister Robert Gates ontkende dat. Volgens hem zullen de VS “elke staat, terreurbeweging of andere groep verantwoordelijk houden als ze pogingen steunen van terroristen om massavernietigingswapens te verwerven, ongeacht of dat is door het vergemakkelijken, het financieren of het verlenen van expertise of toevluchtsoorden voor dergelijke pogingen.”

Het probleem waar Obama tegen aankijkt is dat de regering-Bush bijna identiek dezelfde taal gebruikte om Noord-Korea te waarschuwen nadat het land een kernproef had gedaan in 2006. Niettemin werd het land het volgende jaar betrapt toen het Syrië hielp een kernreactor te bouwen. Israël bombardeerde deze site in 2007 maar sindsdien bleef Noord-Korea de internationale gemeenschap uitdagen. Nog gisteren veroordeelde Pyongyang een Amerikaan tot acht jaar cel wegens het “illegaal oversteken van de Noord-Koreaanse grens vanuit China”. De kans is klein dat Aijalon Mahli Gomes uit Boston zijn volledige straf zal moeten uitzitten. Wel dreigt hij gebruikt te worden als pasmunt in de nucleaire confrontatiekoers met de VS.

Het Witte Huis wijst erop dat de vermindering van zijn eigen kernarsenaal zijn internationale onderhandelingspositie heeft versterkt. Vandaag wordt in Praag een nieuw ontwapeningsverdrag met Rusland ondertekend. “We denken dat we nu over geloofwaardigheid beschikken die Bush nooit had,” zei een van Obama’s medewerkers aan The New York Times, “maar het zal een zeer, zeer traag proces worden.” (MR)