Direct naar artikelinhoud

Coup in de polder

Voor de inwoners van de Horstermeerpolder in het noorden van Nederland is de maat vol. Uit protest tegen de provincie Noord-Holland, die een deel van de polder onder water wil zetten om uitdroging te voorkomen, hebben ze zich van Nederland afgescheiden. De burgers van de nieuwbakken Republiek Horstermeer zijn immers bang dat dit plan zal leiden tot de verzakking van hun huizen. Onder het motto ‘Als de politiek niet naar ons luistert, trekken wij ons niets meer aan van de politiek’ riepen ze een der hunnen tot president uit, creëerden ze een eigen ‘DrogeGrondWet’ en sloten ze hun grenzen voor tegenstanders van de republiek.

De poot der wet

Het gewonde hoopje ellende dat een paar agenten uit de provincie Yala in Zuid-Thailand enkele jaren geleden op een van hun tochten ontdekte, is inmiddels uitgegroeid tot een stoere diender van de wet. De varkensstaartmakaak Santisuk - ‘vrede’ in het Thais - gaat inmiddels elke dag plichtsgetrouw, en in uniform, mee op patrouille met zijn collega’s. Het aapje werd door de politie geadopteerd om hun imago ten aanzien van de bevolking in het woelige gebied te verbeteren. Een moeilijke taak, maar de vrouwtjes liggen alvast aan zijn pootjes.

De gelegenheid maakt de dief

De politie van Den Haag mag zich op de borst slaan, want ze zijn erin geslaagd een van de hardnekkigste fietsendieven van de stad te arresteren. Tot tweemaal toe. Agenten hadden ’s middags in het centrum een zogenaamde lokfiets geplaatst, die ze dan nauwlettend in de gaten houden. Een 35-jarige man zag zijn kans schoon en nam het rijwiel mee, om even later door de politie ingerekend te worden. Na het opstellen van een proces-verbaal werd hij opnieuw vrijgelaten. Op zijn terugweg wandelde de opportunist voorbij de plek waar hij was gearresteerd. Tot zijn verbazing stond daar opnieuw een onbewaakt stalen ros. Ook deze lokfiets drukte hij achterover, om vervolgens door dezelfde agenten voor een tweede keer te worden opgepakt. Of en hoe de sportieve kleptomaan uiteindelijk thuis raakte, werd niet bekendgemaakt.

Zure boter bij de vis

De 66-jarige Joan uit Manchester is voor de verkoop van een goudvis aan een 14-jarige jongen veroordeeld tot het dragen van een enkelband en een boete van 1.200 euro. Zelf vond Joan er niet al te veel graten in, maar volgens de rechter overtrad de eigenaresse van een dierenspeciaalzaak de wet op het dierenwelzijn, die stipuleert dat de verkoop van huisdieren aan onbegeleide kinderen onder zestien jaar verboden is. De geschatte kosten van de rechtszaak bedragen bovendien zo’n 24.000 euro.