Direct naar artikelinhoud

Man springt van Empire State Building

Een 21-jarige man is dinsdag van het toeristisch terras op de 86ste verdieping van de Empire State Building gesprongen. Alle hekken en veiligheidsmaatregelen ten spijt kent de befaamde toren een lange traditie van zelfdoding.

Ondanks almaar strengere veiligheidsmaatregelen sprongen sinds 1931 al minstens 34 mensen naar beneden

NEW YORK

Van springers in piratenpak tot een jonge schone wier lichaam, dat terechtkwam op een limousine, vereeuwigd werd door Life Magazine, het dodental door zelfmoord in de Empire State Building loopt sinds de opening van de skyscraper op tot ruim in de dertig.

De jongeman die dinsdag de dood tegemoet sprong, was er in geslaagd over de veiligheisbarrières van het platform op de 86ste verdieping van de Empire State Building te klimmen. De Empire State, ontworpen om de belofte en ambitie van de stad te symboliseren, blijkt ook een aantrekkingskracht uit te oefenen op mensen met morbide gedachten. Sinds de opening van de toeristische trekpleister en een van ’s werelds hoogste gebouwen in 1931, stierven al minstens 34 mensen er een zelfgekozen dood.

De ongelukkige primeur viel nog voor de opening van het gebouw te noteren. Een bouwvakker die net de laan was uitgestuurd, sprong uit wanhoop de liftkoker in. Nummer 2 was een jonge dertiger uit Queens, die van het observatiedek op de 102de verdieping sprong. Zijn lichaam landde op het dak van de 86ste verdieping.

Tussen 1932 en 1947 bleek het observatiedek van verdieping 86 de plek bij uitstek voor mensen met donkere gedachten. Maar liefst 16 springers overleden in die periode. In januari 1947 raakte een voetganger zwaar gewond nadat een zelfdoder op haar was beland. De eigenaars stonden onder druk en huurden toezichtshouders die ongelukkige zielen die aanstalten maakten om te springen, tegen te houden. In juli dat jaar slaagde een 22-jarige man er alsnog in te springen, en nadat de toezichters tussen 20 oktober en 9 november maar liefst 5 mensen moesten tegenhouden, was de maat vol. Op 14 december werd het observatiedek omringd met een hoge omheining.

Niet dat het probleem zo van de baan was. Wie wilde springen, koos noodgedwongen voor een raam van een lagere verdieping. En af en toe slaagde er toch iemand de hekken over te klimmen.

De vreemdste springer in de geschiedenis van de Empire State is ongetwijfeld een 19-jarige Canadees, gehuld in een piratenpak, in 2000. Al heeft de politie nooit durven uitsluiten dat dat met een dom ongeval te maken had. De meest iconische zelfmoord staat dan weer op naam van de Evelyn McHale (zie foto). ‘Hij is beter af zonder mij. Ik zal voor niemand een goede vrouw zijn’, schreef de 23-jarige schone in het ongeluksjaar 1947. Daarop doorstreepte ze de zinnen en trok ze naar het platform op de 86ste verdieping. Ze sprong en landde op een limousine van de Verenigde Naties die geparkeerd stond voor de Empire State. Aan de overkant van de straat hoorde fotografiestudent Robert Wiles een gigantische klap. Nog geen 4 minuten na haar dood legde hij het tafereel vast op gevoelige plaat. Het beeld verwierf wereldfaam toen Life Magazine de foto publiceerde.

Eveneens opmerkelijk is de zelfmoordpoging van Elvita Adams in 1979. Ze sprong, eveneens van de 86ste verdieping, maar een stevige windstoot duwde haar lichaam terug naar het dak van verdieping 85. Adams hield er enkel een gebroken heup aan over. De 31-jarige advocaat Moshe Kanovsky op zijn beurt kampte al langer met een zware depressie. Tijdens een vergadering met een klant in zijn kantoor op de 66ste verdieping, stond de man opeens op, opende het raam en sprong. Enkel zijn been belandde op het trottoir, de politie vond de rest van zijn lichaam intact op het dak van de dertigste verdieping.

In 1997 knalde een schutter een Nederlandse toerist neer en verwondde 6 anderen op het observatiedek. Daarna schoot hij zichzelf een kogel door het hoofd. Daarmee is de dolle schutter de enige die zelfmoord pleegde op de Empire State zonder te springen.

De laatste zelfmoord in de Empire State, een goed jaar voor de onfortuinlijke jongeman deze week, was in januari 2009. Een 54-jarige vrouw die werkte in een kledingzaak in het gebouw, sprong uit een raam op de 39ste verdieping.

Het fenomeen fascineerde zelfs de onderzoekers aan de New York Academy of Medicine. Zij stelden onder meer vast dat de Midtown Area in Manhattan, waar naast de Empire State tal van skyscrapers en andere toeristische trekpleisters liggen, de hoogste concentratie zelfmoorden door toeristen kent van heel New York.

Dood op de cover van ‘Life’