Direct naar artikelinhoud

Kan Nederland bevestigen tegen Aussies?

Nederland zit op rozen, na de 5-1 tegen Spanje op de openingsspeeldag. Een zege tegen Australië, en onze noorderburen zijn al na twee wedstrijden zo goed als zeker van de achtste finale. Maar voor het zover is, zijn er twee vragen die het oranjelegioen bezighouden.

Om te beginnen: houdt Van Gaal vast aan zijn 5-3-2? Nederland is in de ban van voetbaltactiek. Op vorige WK's stond het systeem nooit echt ter discussie - Oranje speelde in zijn vertrouwde 4-3-3 - maar de gedurfde switch naar een 5-3-2 van Louis van Gaal in de eerste groepswedstrijd tegen Spanje bleek een meevaller over de hele lijn. Maar dat plannetje was uitgedokterd om Spanje, de wereldkampioen te bekampen. Australië stelt kwalitatief veel minder voor en Van Gaal had eerder al laten uitschijnen dat hij dan zou teruggrijpen naar een 4-3-3 of desgewenst een 4-4-2. "Australië zal zich tegen ons terugtrekken. Dat is een groot verschil." In beide gevallen schuift Daley Blind dan door naar het middenveld, en wordt Bruno Martins Indi in de verdediging de linksback. Bij een 4-3-3 komt wellicht Jeremain Lens als extra flankaanvaller in de ploeg ten koste van Jonathan de Guzman.

Winning team

Maar er bestaat zoiets als 'never change a winning team'. Arjen Robben, de uitblinker tegen Spanje, zei zich zeer prettig te voelen in het nieuw geïntroduceerde systeem, waarbij Nederland razendsnel omschakelt. "Ik heb veel vrijheid voorin en kan meerdere kanten op bewegen." Ook Wesley Sneijder pleitte om vast te houden aan het concept tegen Spanje: "We schakelen later in dit toernooi toch weer terug op die speelwijze. Ik zou het dus laten staan en perfectioneren." De bal ligt dus in het kamp van Van Gaal. Robin van Persie vertrouwt blindelings op zijn trainer: "Van Gaal bereidt ons altijd fantastisch voor. Hij zal een goede beslissing nemen."

Een tweede, misschien nog crucialere vraag, is deze: hoe gaan de spelers om met de euforie? Het fantastische eerste doelpunt van Robin van Persie tegen Spanje mag u veralgemenen naar de gemoedstoestand van heel Nederland: ze zweven daar nu allemaal in de lucht, ergens in de zevende voetbalhemel. Of hoe één wedstrijd de status helemaal kan omgooien. Voor de start van dit WK hoorde het verjongde Nederland helemaal niet tot de WK-favorieten, hooguit waren ze een outsider. Maar wie de wereldkampioen op die manier doet crashen, stijgt met stip in de hitparade. Al doen de Hollandse spelers hun best om niet te zeer op te gaan in de Oranjegekte na de 5-1-zege. "Ik begrijp dat de euforie in Nederland groot is na onze zege tegen Spanje, maar daar moeten wij ons van afsluiten", zei Nigel de Jong. Ook dat houdt Oranje best in het achterhoofd: ze konden nog nooit winnen van Australië. De drie onderlinge duels eindigden twee keer in een gelijkspel, en in 2008 verloor Nederland zelfs met 2-1. Het voetbalorakel van Nederland, Johan Cruijff, riep in de Telegraaf op om waakzaam te zijn voor overmoed. "Het is essentieel dat iedereen met beide benen op de grond blijft staan."