Direct naar artikelinhoud

Verdachte opgepakt in Wemmel na drievoudige moord voor auto

De in Luxemburg opgepakte man beweert dat hij niets met de moorden te maken heeft. In zijn eerste verhoor verklaarde hij dat hij enkel gevraagd was om de auto ‘weg te brengen’. De man heeft een blanco strafblad.

Nicolas De Vleeschouwer hield van blitse bolides. Als enig kind van een advocaat gespecialiseerd in bouw- en aannemingsrecht kon de student hotelmanagement zich ook iets permitteren. Zijn laatste auto was een metalliek blauwe BMW 325 CdA Automatique. Een goede week geleden zette de twintiger de BMW met 36.000 kilometer op te teller te koop op Autoscoot.be. Volgens de website was De Vleeschouwer bereid te negotiëren over zijn vraagprijs van 37.000 euro.

Er waren gegadigden. Want het parket van Brussel vond in Nicolas’ computer berichten van potentiële kopers, die zich via Autoscoot.be rechtstreeks tot de verkoper konden richten. Daar zaten ook geïnteresseerden tussen die de luxeauto zondagavond eens wilden komen bekijken.

Om 18.40 uur zondag liep bij de politie van Wemmel een noodoproep binnen uit de villa van advocaat Michel De Vleeschouwer. Het was Ebru, de 22-jarige vriendin van de zoon des huizes. De jonge vrouw klonk duidelijk zelf gewond. Ze sprak van een aanval door mannen die de BMW van Nicolas hadden willen kopen. Volgens Ebru lagen zij, haar vriend en zijn ouders allemaal in het kantoor aan de voorkant van het huis, vlak naast de voordeur.

Alle hulp kwam te laat voor Michel De Vleeschouwer, zijn vrouw Françoise en Nicolas. Nicolas’ vriendin werd met zware hoofdletsels overgebracht naar het ziekenhuis. Nog voor haar aankomst slaagde ze erin om de speurders te vertellen wat er zich had afgespeeld achter de gevel van de statige woning in een residentiële wijk in Wemmel. Ebru sprak van twee daders, twee mannen. Een van hen kon ze tot in de details beschrijven. Op basis van haar getuigenis maakten specialisten van de politie een robotfoto.

Parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur: “Volgens het slachtoffer gaat het om een Afrikaanse man die Frans sprak. Ze schat hem ongeveer 1m80 groot en 30 jaar oud. De man heeft volgens haar een kleine snor, kort haar en was deftig gekleed. Ze herinnert zich een lange zwarte jas.”

De daders gingen er vandoor met twee van de drie auto’s van het gezin: met de Mercedes ML van de moeder en de Mercedes CLS van de vader. De BMW lieten ze in de garage staan. Hoewel het overlevende slachtoffer over twee daders sprak, sloten de speurders van in het begin niet uit dat er mogelijk meer dan twee waren.

Het parket spreekt over buitensporig geweld. “De drie gezinsleden hadden zware verwondingen aan het hoofd. Ze kregen elk meerdere kogels in het hoofd; of er een of meerdere schutters waren: dat is onduidelijk en moet verder onderzoek uitwijzen”, zegt woordvoerder Jean-Marc Meilleur. Ook het slachtoffer dat overleefde, heeft meerdere zware letsels aan het hoofd. “Na haar getuigenis en haar overbrenging naar het ziekenhuis liet haar toestand het niet meer toe haar opnieuw te verhoren”, aldus nog Meilleur.

Omdat de daders gisteren nog niet allemaal gevonden waren, staat Ebru onder politiebewaking.

Nog zoveel plannen

Vrienden en kennissen van de advocaat reageerden vol ongeloof. Zo ook Jérémy Germonprez, de boezemvriend van Nicolas De Vleeschouwer. “In de zomer zijn mijn vriendin en ik met mijn ouders naar Spanje gereisd. Nicolas reisde ons met zijn vriendin en ouders achterna, want zijn en mijn ouders klitten ook al jaren samen. Het is gewoon zo onrechtvaardig. Ze hadden allemaal nog zoveel plannen. De ouders van Nicolas zouden binnenkort op reis gaan naar Mauritius. En Nicolas en ik zouden zoals elk jaar naar de bergen trekken om te skiën.”

Naar de toestand van Ebru had ook Germonprez het gissen. “Ik wil haar zo snel mogelijk bezoeken.”

Het gezin werd enkele jaren geleden al eens slachtoffer van een zware overval.