Direct naar artikelinhoud

Ook Watteeuw niet welkom in eigen stad

Meerderheidspartijen sp.a, Groen en Open Vld verwerpen de actie van een aantal Gentse handelaars om schepen Filip Watteeuw (Groen) te weren uit hun zaak. Ze vroegen ook CD&V en N-VA om een mededeling mee te ondertekenen, maar die bedankten.

Deze week werd via de Facebook-pagina 'Zeg nee tegen het mobiliteitsplan in Gent' het plan opgevat om affiches te verspreiden die duidelijk maken dat schepen Watteeuw in sommige handelszaken niet meer welkom is omwille van het mobiliteitsplan. Naar het voorbeeld van het protest in Brussel tegen burgemeester Yvan Mayeur (PS). Het begon met een handvol zaken, maar stilaan worden dat er meer en meer. Er is al een drukker die de affiches gratis wil drukken.

De meerderheidspartijen verspreidden een officiële verklaring. "Sp.a Gent, Open Vld Gent en Groen Gent spreken gezamenlijk hun afkeur uit van deze campagne. Democratie leeft van debat en tegenspraak. Vrije oppositie, kritiek en zelfs satire moeten mogelijk zijn. Maar met een minimum aan respect. Een politiek mandataris die een plan uitvoert dat democratisch werd goedgekeurd, en om die reden als persoon geweigerd wordt in een handelszaak, is een brug te ver."

Parlementslid Karin Temmerman (sp.a) contacteerde ook CD&V en N-VA om hen te overtuigen mee te tekenen. Maar ze kwam van een kale reis terug. "Deze schertsende affiche die sommige handelaars ophangen, is duidelijk ludiek bedoeld", zegt Peter De Decker (N-VA). "Schepen Watteeuw zou toch een olifantenvel moeten kweken."

Ook CD&V weigerde mee te werken. "Om een ludieke actie nu te vereenzelvigen met discriminatie en andere zware woorden vinden we te ver gaan", zegt Veli Yüksel.

Schepen Filip Watteeuw (Groen) zegt dat het initiatief niet van hem komt. "Ik moet wel zeggen dat het heel vervelend is dat op dergelijke wijze de man wordt gespeeld. Ik schrik daar iedere keer van. Uiteindelijk is dit plan niet van mij, maar van het hele stadsbestuur, maar ik word steeds geviseerd."