Direct naar artikelinhoud

Gitarist van Lou Reed en Alice Cooper dood

Rockgitarist Dick Wagner is op 71-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Scottsdale, Arizona overleden. Hoewel zijn naam weinig weerklank kent, droegen artiesten als Alice Cooper en Lou Reedde gitaarvirtuoos op handen.

Wagner ging in de jaren 70 op tour met Lou Reed en is te horen op legendarische platen als Berlin en Rock 'N' Roll Animal. Met Alice Cooper associeerde hij zich dan weer vanaf de millionseller School's Out (1972). Voor deze Amerikaanse shockrocker schreef hij tijdloze hits als 'Only Women Bleed' en 'I Never Cry'.

Verder werkte de Ameri-kaanse muzikant mee aan muziek van Kiss, Hall & Oates, Rod Stewart, Aerosmith, Meat Loaf en Peter Gabriel. Zijn carrière begon in de jaren 60, nadat hij op het gehoor gitaar had leren spelen. Wagner deelde ook mee de lakens uit in bands als Frost, Ursa Major en The Bossmen.

In de muziekwereld reageert men intussen met groot ongeloof en verdriet op het overlijden van de straatwijze gitaarheld. Zijn dichtste vriend en werkgever Alice Cooper liet weten: "Hij was uniek en onvervangbaar. De manier waarop hij gitaar speelde, heb ik sindsdien nooit meer gehoord."

Elders wordt Wagner dan weer geroemd om zijn even grote bescheidenheid als talent en doorzettingsvermogen. Niet het minst omdat hij zichzelf zes jaar geleden opnieuw gitaar leerde spelen, nadat een beroerte zijn linkerarm gevoelloos had gemaakt.

Woensdag werd de muzikant in allerijl opgenomen in het ziekenhuis met een gebrek aan zuurstof in de longen. Dat meldde muziekblad Rolling Stone. Twee weken eerder werd Wagner ook al gehospitaliseerd omwille van een hartkwaal.