Direct naar artikelinhoud

Vermaarde ebola-arts zelf besmet

Sheik Umar Khan, de 39-jarige dokter die in Sierra Leone strijdt tegen ebola, is zelf besmet geraakt. Dat maakte de president van het land bekend. 'Er waren te veel patiënten in zijn ziekenhuis, wat het risico op besmetting heeft vergroot.'

Sierra Leone, dat gebukt gaat onder de dodelijkste ebola-epidemie ooit, heeft een nieuwe klap te verwerken gekregen. Sheik Umar Khan, die in het overheidsziekenhuis in Kenema vocht tegen de virusziekte, is zelf besmet geraakt. Minister van Gezondheid Miatta Kargbo toonde zich erg aangedaan. "Khan is een nationale held. We zullen er alles aan doen om zijn leven te redden."

Maar zijn overlevingskansen zijn niet groot. In Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn sinds februari al meer dan 630 personen overleden aan het ebolavirus. Het verspreidt zich snel door direct contact met besmette mensen of via bloed, sperma, urine, braaksel, speeksel en ontlasting. Ook het lichaam van een overledene is gevaarlijk.

Er bestaat geen geneesmiddel of vaccin tegen de ziekte. De kans op overlijden is tijdens de huidige epidemie zo'n 60 procent. Khan verblijft momenteel in een ziekenhuis in het oosten van Sierra Leone, dat gerund wordt door Artsen Zonder Grenzen.

Het is onduidelijk hoe hij besmet is geraakt. In zijn ziekenhuis stierven enkele dagen geleden drie verpleegsters, maar Khan hield zich volgens collega's aan de voorschriften. Ook droeg hij steeds de kledij die vereist is bij contact met patiënten. Eerder zei Khan wel dat hij bang was om zelf ebola op te lopen. "Artsen zijn vatbaar voor de ziekte, omdat we de eersten zijn waar geïnfecteerden aankloppen. Zelfs met beschermende kleding loop je een risico. Ik ben bang, omdat ik mijn leven koester."

Artsen Zonder Grenzen is het ziekenhuis in Kenema te hulp geschoten. "Er was plaats voor twintig zieken", zegt epidemioloog Armand Sprecher van Artsen Zonder Grenzen. "Maar op een gegeven moment waren er meer dan zestig. Dat heeft het risico op besmetting vergroot. Ik zeg niet dat het niet gebeurd was als wij er waren geweest, maar de kans zou kleiner zijn geweest. We zorgen nu al voor extra ruimte en stellen bijkomende voorzorgsmaatregelen in. Helaas is dat voor sommigen, zoals Khan, te laat."