Direct naar artikelinhoud

Groen! en Ecolo met vereende krachten voor groene economie

Een ecologische transitie van onze economie. Dat is volgens Groen! en Ecolo de enige manier om de huidige crisis succesvol te bestrijden. Samen stoomden ze tien voorstellen klaar die de federale regering moeten inspireren om werk te maken van die groene omslag.

Bij wijze van inleiding somde Groen!-voorzitter Wouter Van Besien enkele citaten op waarin resoluut gepleit wordt voor meer groene innovatie als de enige economische overlevingsstrategie. Auteurs bleken onder meer ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, VBO-topman Thomas Leysen en Open Vld-voorzitter Alexander De Croo. Volgens Van Besien meteen het bewijs dat de huidige beleidsmakers de stelling van zijn partij onderschrijven. “Alleen zien we dat acties uitblijven”, stelde hij vast. Daarom werkten beide partijen tien voorstellen uit die de ecologische transitie van onze economie moeten bewerkstelligen.

Als eerste willen de groenen de sociale partners nauw betrekken bij die groene omslag, maar ook andere belangenorganisaties worden bij het overleg betrokken, zoals dat in Duitsland al gebeurt. De groenen gingen in wel meer EU-landen inspiratie opdoen. Zo lonken ze naar de Zweedse ‘’knowledge-lift’, een opleidingssysteem waarbij niet of laag opgeleide werknemers extra opleiding krijgen. Want ook vorming zorgt mee voor een groene, duurzame economie, klinkt het.

Uit Frankrijk komt dan weer het concept van “werkgeversgroeperingen”. “Waarom zouden bedrijfsleiders niet samen een of meerdere werknemers aannemen, die ze onmogelijk elk voltijds kunnen tewerkstellen”, vroeg Groen!-fractieleider Meyrem Almaci zich af. Ook in eigen land vinden Groen! en Ecolo bruikbare concepten. Zo vragen beide partijen dat bij de berekening van de welvaart van een land niet alleen wordt uitgegaan van het bbp, maar ook rekening wordt gehouden met alternatieve indicatoren, zoals ecologisch kapitaal en inkomensverdeling. Een voorstel dat Ecolo er al doorkreeg in de Waalse en Brusselse regering.

Verder willen de groenen dat de overheid bedrijven actief aanzet om hun ecologische voetafdruk te verminderen en ‘groen’ onderzoek en ontwikkeling stimuleert. Diezelfde overheid moet ook de financiering van initiatieven in de sociale economie vergemakkelijken. “Anders ondernemen is immers een goede voedingsbodem voor de groene economie”, is de boodschap. Ecolo-fractieleider Gilkinet riep de regering ook op om snel werk te maken van een betere isolatie van de overheidsgebouwen. Dat kan door alle fondsen voor energiebesparing samen te brengen in één enkel fonds.