Direct naar artikelinhoud

Werknemers ArcelorMittal 'onwel'

Een veertigtal werknemers van de ArcelorMittal-site in Tilleur, in de provincie Luik, zeggen onwel te zijn geworden. Dat gebeurde nadat het management de toekomstige arbeidsstructuren uit de doeken had gedaan. Heel wat mensen krijgen andere taken of moeten volgens andere uurroosters werken. De verrassing bij de arbeiders was groot. Een veertigtal werknemers meldde achteraf dat ze niet konden werken omdat ze zich onwel voelden. Zij werden met een ambulance naar de ziekenboeg van ArcelorMittal in Ougrée gebracht.

Gerecht vraagt opheffing onschendbaarheid Laurent Louis

Het Brusselse parket-generaal heeft de Kamer gevraagd de parlementaire onschendbaarheid van Laurent Louis op te heffen. Op 7 juni vorig jaar werd Louis, die als onafhankelijke zetelt, in verdenking gesteld voor heling van stukken uit het dossier-Dutroux en voor laster aan het adres van een journalist van Le Soir. Hij had toen de opschorting gevraagd van de vervolgingen, maar de Kamer verwierp die vraag op 28 juni 2012. De commissie Vervolgingen van de Kamer komt morgen bijeen, maar het is niet zeker of ze dan al een oordeel zal kunnen vellen over Louis.

Professoren schieten op cannabisbeleid

Het Belgische cannabisbeleid, zoals dat twintig jaar geleden werd uitgestippeld, heeft gefaald. Dat is de conclusie van criminoloog Tom Decorte, econoom Paul De Grauwe en toxicoloog Jan Tytgat. De belangrijkste doelstellingen van dat beleid waren onder meer een daling van het aantal gebruikers en de schade die ze daarvan ondervinden, én het inperken van de negatieve gevolgen voor de maatschappij. Het drietal wil volgende week een aantal aanbevelingen doen voor een effectievere aanpak. Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) reageert men alvast verrast. "Een bijsturing van het beleid zit er niet meteen aan te komen."

Brusselse salafist zegt bij Al Qaida in Syrië te vechten

Op het internet is een opmerkelijke video opgedoken van een jonge salafistische predikant uit Brussel die zegt dat hij nu voor Al Qaida in Syrië strijdt. Dat stelt Het Journaal op Eén, en ook het Vlaams Belang. De man in kwestie zou Iliass Azaouaj heten. In het filmpje vertelt Azaouaj dat hij de gewapende strijd in Syrië een plicht vindt voor alle moslims. Hij stelt ook dat hij een tijd gewerkt heeft voor de Marokkaanse geheime dienst, en vervolgens met de Belgische federale politie en de Belgische Staatsveiligheid. In april zou hij naar Syrië zijn vertrokken.