Direct naar artikelinhoud

'Zet maar 'Hier is niks te zien' op mijn graf'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Jan Jaap van der Wal (36). De Nederlandse comedian brengt zaterdag het Openluchttheater Rivierenhof in Antwerpen aan het lachen. Vandaag deelt hij zijn muzikale herinneringen.

Belandt u weleens in een grote massa met een plastic bekertje in de hand?

"Dat gebeurt. Gelukkig heb ik om de pols van die hand ook een bandje dat me af en toe toegang verschaft tot de backstage. Dat is een prettige bijkomstigheid. Zo kun je af en toe de stinkende kudde verlaten en wegduiken naar een plaats waar iets meer rust is. En een schoner toilet."

Wat is het meest memorabele concert dat u ooit hebt bijgewoond?

"Ik ben ooit met een vriend naar U2 geweest in de Amsterdam ArenA. Dat was vooral memorabel omdat die vriend dacht dat hij een manier kende om op het vipdek terecht te komen. Maar dat ging bij de eerste beveiligingsronde al meteen fout. Waardoor we daarna toch nog hard hebben kunnen genieten op onze vrij slechte plaatsen."

Welk concert was zijn geld absoluut niet waard?

"Jamie Lidell. Die ging een beetje experimenteren tijdens zijn optreden: hij vormde zijn hits om met zijn computer, onder een rare lichtshow waarin hij zelf nauwelijks te zien was. Heel grappig, maar de meeste mensen zullen toch wel enigszins gedesillusioneerd terug naar huis zijn gegaan."

Welk nummer wordt u nooit of te nimmer beu?

"Van 'Niggas in Paris' van Kanye West en Jay-Z kan ik op elk moment van de dag genieten. Ik kan mezelf dan enigszins voor de gek houden door te denken dat ik ook zo cool ben, swag heb en van de straat kom."

Welk bandlid zou u kunnen zijn en waarom?

"Drummer zijn zegt me wel wat. Je behoudt de controle, kunt af en toe een solo spelen én traint je armspieren. Dat is een win-win-winsituatie."

Wie mag er op uw begrafenis zingen?

"Wende Snijders is een Nederlandse zangeres en een goede vriendin van mij. Ik mag hopen dat ze op mijn begrafenis een beetje verdrietig is, maar ik wil niemand te veel tot last zijn. Als ze toch komt, kan ze evengoed een nummertje zingen."

Welk grafschrift mag er op uw grafsteen staan?

"Da's een moeilijke. Momenteel zou ik het leuk vinden om er 'Dit is geen Pokémon-gym' op te zetten, maar misschien is een iets tijdlozer opschrift een beter idee. Doe maar een grapje. Zoals 'Hier is niks te zien'."

Wie of wat kan u tot tranen toe beroeren?

"Ik denk dat ik, mijmerend, met een goed glas wijn en de muziek van het Keulen-concert van Keith Jarrett op de achtergrond, best geëmotioneerd zou kunnen raken."

Waar krijgen ze u geen tweede keer naartoe?

"Ik geef dingen graag een tweede kans. Maar één ervaring wil ik geen tweede keer meemaken: 'dineren in het donker', in een restaurant waar je niets kunt zien. Je krijgt een idee van wat het is om blind te zijn, maar daarvoor heb je zo'n restaurant niet nodig."