Direct naar artikelinhoud

Verfrissend voorstel voor ouderschapsverlof

Het voorstel van de Vrijdaggroep om het ouderschapsverlof voor vaders beter te vergoeden, wanneer het voltijds én in het eerste levensjaar van het kind wordt opgenomen (DM 14/12), is verfrissend en biedt heel wat voordelen. De directe aanwezigheid en betrokkenheid van papa net na de geboorte is goed voor kind én mama. Zij krijgen daarmee op korte termijn ondersteuning en op lange termijn meer jobkansen.

Vaders willen ook aanweziger zijn rond de geboorte, dat weten we uit eigen onderzoek (gezinsbond.be/moederschapsrust). De hogere vergoeding is een mooie aanmoediging, want jonge ouders kunnen het zich nu vaak niet veroorloven om thuis te blijven met een lager loon.

We stellen ons wel enkele vragen bij de uitwerking. Het voorstel moet worden gekoppeld aan een lagere anciënniteitsvereiste voor ouderschapsverlof. Nu heeft een vader pas recht op ouderschapsverlof als hij de vereiste één jaar anciënniteit heeft opgebouwd bij zijn werkgever. Dat is vooral voor jongere vaders een probleem. Er moet ook een cultuuromslag komen op de werkvloer. Nog al te vaak wordt (toekomstige) vaders subtiel of minder subtiel duidelijk gemaakt dat ouderschapsverlof opnemen geen optie is, en zeker niet positief is voor hun tewerkstellingskansen en carrière.

Zolang dat niet verandert, is ieder verlofvoorstel voor vaders gerommel in de marge. Er moeten ook voldoende alternatieven komen voor naschoolse en vakantieopvang. Ouderschapsverlof is momenteel dé manier om binnen het gezin een oplossing te vinden voor schoolgaande kinderen.

Ten slotte willen we er ook nog even op wijzen dat de grootste actuele nood van jonge gezinnen een langere moederschapsrust is. Zes maanden kunnen thuisblijven voor wie dat wenst en borstvoeding wil geven, moet vanzelfsprekend zijn.

Het levert bovendien een enorme gezondheids- en ontwikkelingswinst op voor de kinderen, zonder nadelige gevolgen voor de carrière van moeders. Ook daarvoor is er steeds meer wetenschappelijk bewijs.

Lutgard Vrints, studiedienst Gezinsbond