Direct naar artikelinhoud

Fooi geven binnenkort achterhaald in de VS

Fooien geven is in de Verenigde Staten de normaalste zaak van de wereld, maar het minimumloon knaagt aan deze gewoonte.

Je bent gewaarschuwd als je in China Cafe gaat eten, in de 37th Street straat op Manhattan in New York. 'No tipping', staat er groot op het raam. "We betalen onze mensen een eerlijk loon, en dan is een fooi niet nodig", wordt uitgelegd op het menu.

New York kent inmiddels al tientallen 'no-tipping-restaurants', meestal in de wat duurdere prijsklasse. "Laat het er maar snel nog meer worden", zegt Corby Kummer, culinair redacteur van The Atlantic. "Je denkt dat je een waardeoordeel meegeeft aan de bediening, maar zo werkt het helemaal niet. De fooien worden gedeeld, dus als je ontevreden bent en minder geeft, loopt degene die dat heeft veroorzaakt hoogstens een paar cent mis. Dus geef ik altijd hetzelfde percentage."

Fooien geven is goed, als het duidelijk is dat degene die je helpt veel minder verdient dan jij, vindt Kummer. Maar in restaurants pakt dat systeem oneerlijk uit. Want wettelijk mag alleen het bedienende personeel erin meedelen. In de keuken verdienen ze allemaal hetzelfde lage salaris, of er nu goed of slecht wordt gekookt.

Dat salaris gaat in New York binnenkort omhoog, want na een aantal grote steden en de staat Californië is ook de staat New York de weg ingeslagen naar een verhoging van het minimumloon naar 15 dollar per uur. Het keukenpersoneel gaat dan meer verdienen, maar de prijzen op het menu zullen ook stijgen.

Kummer: "Het zal steeds meer eigenaren dwingen de fooien af te schaffen."