Direct naar artikelinhoud

'Gevangenisbeleid van Turtelboom creëertgevaar voor maatschappij'

De Belgische gevangenissen zullen het met minder sociale assistenten en psychologen moeten doen. Dat staat in het personeelsplan van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Volgens de vakbonden komt zo de uitstroom van gevangenen in gevaar. Ze overwegen een staking.

De sociaal assistenten en psychologen van het gevangeniswezen staan in voor de begeleiding van gedetineerden. Zij moeten ook een advies uitbrengen voor een eventuele vervroegde vrijlating, of het toekennen van een enkelband. Dat minister van Justitie Annemie Turtelboom net in deze dienst - en die van de administratie - wil snoeien, noemen de vakbonden "absurd". "Minder sociale assistenten, psychologen en administratieve medewerkers betekent minder afgewerkte dossiers, en dus minder gedetineerden die de gevangenis kunnen verlaten", zegt Kurt Sissau van het ACOD. "Willen we zo de overbevolking in de gevangenissen aanpakken?"

Serge De Prez van het ACV gaat nog verder en zegt dat op deze manier "een gevaar voor de maatschappij" wordt gecreëerd. "Er komen gevangenissen bij. Dat wil dus zeggen dat straks minder mensen meer werk moeten doen. Ze zullen hun dossiers sneller moeten afwerken. Dat kan toch de bedoeling niet zijn? Vandaag is de sociale dienst van de gevangenissen al onderbemand. Er zouden mensen bijkomen, maar nu wordt het aantal verminderd."

Het gevangeniswezen beschikt vandaag over 164 sociaal assistenten en 152 psychologen, rekent vakbondsman Sissau voor. "Dat moeten er 148 en 144 worden." Vierentwintig mensen minder dus, maar volgens De Prez is het "nog erger". "Het gaat om 24 voltijdse equivalenten, in de realiteit zijn dat veel meer mensen."

Afbouw

Laurent Sempot, woordvoerder van het Directoraat-Generaal van het Gevangeniswezen, betwist de cijfers. "Er zullen acht mensen minder vervangen worden dan in het vorige projectieplan stond", zegt hij. Dat de dienst wordt afgebouwd, kan hij echter niet ontkennen. "We moeten budgettaire inspanningen leveren en we doen dat waar mogelijk."

Vorige week nog bliezen de cipiers hun geplande algemene staking af nadat ze van de minister van Justitie de garantie kregen dat de eerder geschrapte 393 banen bij het bewakingspersoneel behouden konden blijven. Het plan werd goedgekeurd door de vakbonden, die schrik hadden dat anders de rekrutering in het gevaar zou komen. Nu de andere - wel getroffen - diensten hun bezorgdheid hebben geuit, buigen ze zich de komende dagen over mogelijke acties.