Direct naar artikelinhoud

Twee slachtoffers neergemaaid na het examen

Maar liefst 75 gewonden en drie dodelijke slachtoffers maakte dolle schutter Nordine Amrani, voor hij zichzelf van het leven beroofde. Onder de slachtoffers zijn veel jongeren die na hun examen onderweg waren naar huis.

Het was druk op de place Saint-Lambert, toen Amrani er het vuur opende. De winkels trokken flink wat volk, en scholieren die net een examen hadden afgelegd stonden er te wachten aan de bushalte. Opvallend veel jonge slachtoffers, zeggen de ziekenhuizen dan ook. Amrani schoot drie mensen en zichzelf dood. Althans volgens de balans bij het ter perse gaan. De hulpdiensten telden 75 gewonden.

De dodelijke slachtoffers zijn een vrouw van 75 en twee tieners. De zeventienjarige Pierre Gerouville liep school aan het Saint-Barthélemycollege, op enkele honderden meters van de plek van het drama. Gerouville werd nog naar het Citadelleziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen. Voor de jongen werd in de vooravond al een rouwpagina geopend op Facebook.

Ook de vijftienjarige jongen die dodelijk geraakt werd, had volgens burgemeester Willy Demeyer (PS) net een examen afgelegd. Hij stierf op het plein. Een tweejarig meisje zweefde volgens de laatste berichten tussen leven en dood. Le Soir meldde gisteravond dat ze het niet gehaald heeft, maar het parket van Luik bevestigde dat bericht niet. Bij het ter perse gaan van deze krant circuleerde ook het hardnekkige gerucht dat een jongen van twintig was overleden, maar dat bericht werd evenmin bevestigd. Ook Amrani, ten slotte, liet in Luik het leven. Voorlopig wijst alles er op dat hij zich na de raid zelf in het hoofd schoot. De politie hield zijn lichaam nog urenlang op het plein voor onderzoek.

De hulpverlening leek na het drama relatief vlot op gang te komen. "Sommige ambulanciers waren al voor de politie ter plaatse", verklaarde Marie-Claire Lambert, voorzitter van het Citadelleziekenhuis. "Ze waren erg gechoqueerd door wat ze er aantroffen. Het leek wel een oorlogszone, zeiden ze."

Wie niet in kritieke toestand verkeerde, werden naar het justitiepaleis aan de place Saint-Lambert gebracht, waar de hulpdiensten een medische hulppost haden opgericht. Daar kregen de slachtoffers de eerste zorgen toegediend, waarna het richting zes ziekenhuizen in de buurt ging. Ook het Academisch Ziekenhuis Maastricht ziekenhuis in Maastricht werd ingeschakeld.

In totaal registreerden de hulpdiensten 75 gewonden, het gros werd geraakt door rondvliegende kogels en granaatscherven. Het Citadelleziekenhuis, dat uitkijkt over de stad, ontving 31 gewonden. "Vijf zijn in kritieke toestand, verschillende worden nog geopereerd", vertelde Lambert. De directeur van het Esperanceziekenhuis vertelde dat ze ook veel ooggetuigen in shock hebben opgevangen. Wanneer die worden opgeteld bij de gewonden, komt men bij een totaal van 123 slachtoffers.

"Omdat de meeste slachtoffers ter plaatsen werden gestabiliseerd, kwamen hier al gauw familieleden toegestroomd - nog voor de slachtoffers er zelf", zei Lambert. "We hebben ze zo goed mogelijk opgevangen, en hebben daarvoor psychologen en sociaal assistenten ingeschakeld. Die staan natuurlijk ook de slachtoffers zelf bij." Het ziekenhuis is sowieso niet helemaal onbeslagen als het aankomt op crisissituaties. De ontploffing van het appartementsgebouw in januari 2010 zit hier nog vers in het geheugen.

Het koningspaar en premier Elio Di Rupo (PS) kwamen gisteren al hun steun betuigen voor de slachtoffers. De school van Pierre Gerouville organiseert deze ochtend een herdenkingsmoment.