Direct naar artikelinhoud

Alle ogen op het gastland

Brazilië heeft weinig keuze: het móet straks wereldkampioen worden. De verwachtingen zijn hoog, de druk op de schouders van de Seleção evenzeer. Zes keer slaagde het gastland er al in het WK uiteindelijk te winnen. Brazilië rekent op zijn Gouden Kanaries voor een perfecte afloop.

De Seleção nam de wereldbeker al vijf keer mee naar huis. Dit keer moet Brazilië de trofee in het land houden. De verwachtingen bij de 200 miljoen voetbalfanatici zijn hooggespannen. Na de winst in de Confederations Cup werd de lat nog wat hoger gelegd. De overtuigende 3-0 tegen regerend wereldkampioen Spanje doet Brazilië het allermooiste verwachten. Bondscoach Scolari heeft er wel vertrouwen in. "Brazilië zal wereldkampioen worden", zei hij in november. In 2002 leidde hij zijn land al eens naar de hoogste voetbaleer.

Brazilië is bij de bookmakers nog altijd de topfavoriet, maar de jongste maanden staken twijfels de kop op. Eerst door de selectiekeuze van Scolari, die besloot om verdedigers Miranda en Felipe Luis, allebei van Atlético Madrid, thuis te laten, samen met Coutinho (Liverpool) en de razendsnelle Lucas Moura (PSG). Zoals verwacht zaten ook ervaren jongens als Kaká, Robinho en Ronaldinho er niet bij. Ervaring kunnen de Goddelijke Kanaries nochtans gebruiken: voor zeventien van de 23 internationals wordt dit hun eerste WK. Scolari denkt er de oplossing voor te kennen. Hij wil een aantal wereldkampioenen uitnodigen en hen wat tijd laten doorbrengen met zijn spelers om ze te helpen bij deze uitdaging. "Als dat nodig is, neem ik ze zelfs mee tot in de hel", zei Scolari.

Verlosser

Maar kan iedereen om met de druk? Ieder van hen krijgt het verlangen van het hele land over zich. Neymar niet in het minst. Hij moet de verlosser worden. Niet onlogisch, gezien zijn presta ties met Brazilië: 30 goals in 47 wedstrijden. Dan moet hij in de aanloop zijn vormpeil wel flink zien op te krikken, want bij Barcelona loopt het al weken, zelfs maanden niet zoals hij dat zou willen. "Maar hij is niet de enige die onder druk staat", vertelde voetballegende Pelé onlangs. "Dit is een probleem van het volledige team, want het hele land wil dat we het WK winnen. Aan een nederlaag wordt zelfs niet gedacht." Ook bij andere sterkhouders zoals Oscar - wat heeft die na nieuwjaar nog gepresteerd bij Chelsea? - en Julio César, die na een half jaar niet te hebben gespeeld bij QPR naar de Amerikaanse MLS trok om matchritme op te doen, staan vraagtekens over hun vorm.

Brazilië heeft ook nog iets recht te zetten. Een openstaande rekening uit 1950, toen het ook het gastland was. 'Maracanaço', vrij vertaald 'het fiasco van Maracanã', is nog steeds een pijnlijke herinnering. Op die 16de juli zat er 200.000 man in Maracanã voor de slotmatch van het WK. Toen nog met een finaleronde in plaats van een echte finale. De slotmatch bepaalde de winnaar. Tot ontzetting van iedereen haalde Uruguay het en pakte dat land het WK. "Mijn vader huilde toen", zei Pelé onlangs. "Die schandvlek moet nu uitgewist worden. Dit is dé kans om wraak te nemen." Nóg wat extra druk. Maracanã wacht alvast.