Direct naar artikelinhoud

Vrijwillig initiatief TEJO kent navolging

Momenteel bestaat TEJO alleen in Antwerpen, maar daar komt verandering in. "Verschillende steden zijn van plan om een gelijkaardig initiatief uit te werken", zegt therapeute Ingrid De Jonghe. "In Gent staat een concreet project op stapel en ook in de Kempen wordt enthousiast gereageerd."

Ashoka, een internationale ngo die vrijwillige projecten steunt, wil het idee van De Jonghe zelfs naar het buitenland brengen. "Binnenkort ga ik in Berlijn spreken over TEJO", zegt ze. "De bedoeling is dat ze daaruit inspiratie halen voor een vergelijkbaar project. De kans is groot dat er nog andere Europese steden zullen volgen."

Ook intern wil TEJO de activiteiten uitbreiden. "We zijn van plan om thematische praatgroepen op te richten", vertelt de therapeute. "De bedoeling is dat een groepje jongeren dan specifieke thema's aansnijdt, zoals 'het zelfbeeld' of 'omgaan met verandering'. Een keer per maand zullen we een algemene babbelavond organiseren, waarbij de tieners vrijblijvend hun hart kunnen luchten."

Tot slot komt er ook een boek: Toveren kunnen we niet. Luisteren wel. Hoe vrijwilligers jongeren helpen hun eigen koers te varen. Psychoanalyticus Paul Verhaeghe (UGent) is maar een van de vele experts die een bijdrage leveren. "Het is geen boek over de problemen van jongeren", benadrukt De Jonghe. "Wel over de maatschappelijke tendensen die deze problemen veroorzaken." De publicatie is gepland voor januari.