Direct naar artikelinhoud

'Regering moet haar prioriteiten kennen'

Etienne Davignon, de voorzitter van Brussels Airlines, vraagt een verlaging van de sociale lasten voor vliegpersoneel. Martin Buxant

Zoekt Brussels Airlines een nieuwe hoofdzetel?

Davignon: "Een nieuwe hoofdzetel is niet onze eerste keus."

Dus Brussels Airlines zal nooit verhuizen naar een land met lagere lasten?

"Dat is een ingewikkelde zaak. De regering moet reageren op onze vragen. Het is duidelijk dat een aantal vliegtuigmaatschappijen vertrekken uit België als er niets veranderd. Maar voorlopig is het te vroeg om daarover een voorspelling te doen. We zijn gevestigd in België, we betalen dus belastingen in België. Anderen maatschappijen hebben hun zetels in het buitenland en betalen hier niets."

De regering vreest een verhuis naar Luxemburg?

"Dat is de allerlaatste oplossing, waar ik trouwens tegen ben. Maar als de regering niets doet, moeten we een oplossing zoeken. En dat zal gevolgen hebben voor de inkomsten van de staat."

Wat vraagt u van de regering?

"We vragen geen staatssteun. We willen dezelfde sociale lasten als in Ierland. De volledige luchtvaartsector kampt met een probleem in dit land: Brussels Airlines, Thomas Cook, enzovoort. De hoge lasten maken het erg moeilijk om in België te blijven. De regering moet de zaken aanpakken."

Maar de regering kampt al met budgettaire problemen?

"Als ik een vraag stel aan de regering, dan is dat niet voor de show. Er is een groot probleem. En niemand gaat mij wijsmaken dat het sociale stelsel uit balans raakt door Brussels Airlines. De regering heeft meer te verliezen als Brussels Airlines zich stilaan terugtrekt uit België."

Is dat geen chantage: u eist dat de regering ingrijpt?

"Ik zal alles doen om mijn bedrijf te redden. We zullen niet failliet gaan. We moeten vechten. Als we daarvoor moeten besparen, dan zullen we dat doen. Maar dat zal gevolgen hebben voor de luchthaven en voor de staat. Dat is geen chantage."

Wat als de regering niets doet?

"Dan zal onze toestand verslechteren. En dan zullen we maatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld een aantal piloten ontslaan."