Direct naar artikelinhoud

'Publieksopwarmer' Jeroen Buyse redt de wereld

In Wetenschap redt de wereld gaat Jeroen Buyse vanavond op zoek naar oplossingen voor grote levensproblemen. Voor de meeste mensen nog een nobele onbekende, achter de schermen is Buyse dat al lang niet meer.

Kan wetenschap de grootste vraagstukken van onze tijd - vervuiling, file, de dood - oplossen? Kan onderzoek naar chemische processen in onze hersenen ons van stress verlossen? En zullen we dankzij genetische manipulatie onze levensverwachting kunnen verveelvoudigen?

Optimisme vormt de basis voor het Canvas-programma Wetenschap redt de wereld. "Wetenschappers kunnen zich geen doemdenken permitteren", stelt eindredacteur Clem Robyns. De toon van het programma is er een van een ambitieuze nieuwsgierigheid, kijkend naar een betere toekomst.

Zo bezoekt Jeroen Buyse gesofisticeerde labo's over heel de wereld om antwoorden te krijgen op zijn vragen. Zijn bevindingen rapporteert hij op een bevattelijke manier aan de kijkers, gemodelleerd op de stijl van YouTube-tutorials.

Doorslaggevende reden in de keuze voor Buysse als presentator was zijn gedrevenheid, vertelt Robyns. "We hebben hem moeten intomen of hij zou alle research zelf doen. Natuurlijk is hij ook een wetenschapskenner. Zo is hij gebeten door astronomie."

Bij het grote publiek mag Jeroen Buyse nog onbekend zijn, iedereen die ooit een studioprogramma maakte kent de 39-jarige Bruggeling. Zo was hij in het verleden al publieksopwarmer bij De slimste mens en De slimste gemeente, en studiomeester bij de talkshows van Marcel Vanthilt. Robyns: "Goede publieksopwarmers zijn gekend om hun improvisatie en entertaintalent."

Ervaring als presentator

Het is niet de eerste keer dat Buyse voor de schermen treedt. Zo presenteerde hij voor VT4 het lichte wetenschapsprogramma Galileo. Later was hij te zien aan de zijde van Peter Van de Veire in het Canvas-programma Verdeel en heers en met Tom Waes in De oplichters op VIER.

Voorlopig is Buyse niet van plan zijn plek achter de schermen op te geven. Al mogen ze hem voor een tweede seizoen van Wetenschap redt de wereld altijd bellen. Buyse: "Er zijn nog zoveel vragen over hoe de wetenschap ons leven kan verbeteren."

Wetenschap redt de wereld, om 21.10 uur op Canvas