Direct naar artikelinhoud

De Block vreest aanslagen op hulpdiensten

De regering houdt er ernstig rekening mee dat terroristen bij een aanslag in ons land de hulpdiensten viseren of zich uitgeven als hulpverleners. Dat blijkt uit een brief van Maggie De Block (Open Vld) aan alle ziekenhuizen, ambulancediensten en brandweerzones.

"Geen enkel scenario wordt uitgesloten", benadrukte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) na de aanslagen in Parijs. Hij schaart zich dan ook achter de omzendbrief waarmee minister van Volksgezondheid De Block alle hulpverleners op scherp zet.

Ziekenhuizen en spoeddiensten wordt gevraagd alle noodplannen te controleren en geüpdatete contactlijsten te bezorgen van alle hoofdgeneesheren en diensthoofden. "Om een snelle informatiestroom te garanderen bij een aanslag", klinkt het.

Wanneer ziekenhuispersoneel en hulpverleners van het Rode of Vlaamse Kruis ondersteuning bieden tijdens grote evenementen, ligt de nadruk op herkenbaarheid en identificatie. "De badges van hulpverleners moeten zichtbaar en herkenbaar zijn voor de veiligheidsdiensten", klinkt het.

"Elke hulpverlener moet zijn identiteitskaart kunnen voorleggen en elke verantwoordelijke moet nagaan of alle medewerkers echt geregistreerd zijn bij zijn organisatie en tot het opgeroepen team behoren. Bij de minste ongeregeldheid moet de politie worden gealarmeerd."

Daarnaast kunnen de veiligheidsdiensten een lijst met naam en rijksregisternummer van elke hulpverlener opvragen.

Voorts wordt erop aangedrongen dat alle kazernes zeer goed beveiligd moeten zijn, om te voorkomen dat er kledij of materieel wordt gestolen.

De klok rond

"Wie geen lid is van de brandweer, geraakt de kazerne niet meer binnen", getuigt een Vlaamse brandweeroverste. "Alle poorten worden meteen gesloten, terwijl die vroeger openbleven opdat ambulances en brandweervoertuigen vlot binnen en buiten zouden kunnen rijden bij interventies."

Alle brandweerzones wordt ook opgedragen om op maximale bezetting te draaien tijdens de hele periode van verhoogde terreurdreiging, zodat er continu ambulances beschikbaar zijn mocht er iets gebeuren. "In ons geval staan twee van de vier ambulances de klok rond paraat om richting Brussel te rijden", zegt de overste nog. "Onze mensen zijn ook verplicht om kogelwerende vesten te dragen tijdens interventies."

Hannover en Parijs

De maatregelen lijken sterk ingegeven door de aanslag die vorige week werd verijdeld in het Duitse Hannover. Toen wilden terroristen bommen een voetbalstadion binnenloodsen met een ambulance.

Ook een diefstal in een ziekenhuis nabij Parijs speelt een rol. Een dozijn beschermingsoveralls en drie dozijn resistente laarzen, handschoenen en antibacteriële maskers verdwenen vorige week uit een met een codeslot afgesloten ruimte.