Direct naar artikelinhoud

Cyprus wil 17,5 miljard euro lenen

De eurolanden willen vrijdag een akkoord bereiken over een noodlening van 17,5 miljard euro aan Cyprus. Onzeker is of spaarders bij Cypriotische banken worden verplicht bij te dragen aan de redding van het eiland.

Cypriotische diplomaten zeggen dat er geen sprake zal zijn van het afromen van de vermogens op hun banken. Ook EU-ambtenaren verwachten een dergelijke ingreep niet, omdat investeerders dan massaal hun geld uit de eurozone zouden wegsluizen. Diplomaten van andere lidstaten benadrukken echter het tijdstip waarop Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem de ministers van Financiën bijeenroept: vrijdagmiddag 5 uur, waarmee een mogelijk omstreden beslissing na het sluiten van de beurzen valt.

Dijsselbloem heeft steeds alle opties om Cyprus te redden opengehouden, inclusief een afschrijving van spaartegoeden. Dat leidde afgelopen weken tot een stevige kapitaalstroom uit het eiland. In Griekenland zijn eerder private investeerders gedwongen bij te dragen aan de noodhulp voor dat land. De EU-leiders beloofden toen dat dit een unieke operatie was.

Cyprus klopte afgelopen zomer aan bij het Europees noodfonds voor financiële hulp. Het eiland lijdt zwaar onder de financiële crisis. Daarnaast weigerde Nicosia afgelopen jaren het mes in de uitgaven te zetten.

De onlangs verkozen president Anastasiades belooft dat wel te doen. Hij is eveneens bereid staatsbedrijven te verkopen en werkt mee aan een onderzoek naar het mogelijk witwassen door Cypriotische financiële instellingen van criminele Russische vermogens. Vooral Nederland en Duitsland voelen er niets voor met Europees belastinggeld verdachte spaartegoeden veilig te stellen.