Direct naar artikelinhoud

Nederlanders vallen voor Luxemburgse grens zonder brandstof

Opvallend veel Nederlanders stranden zonder benzine net voor de grens van Luxemburg in de hoop nog goedkoop te kunnen tanken. De Nederlandse alarmcentrale ANWB waarschuwt de reizigers nu om zeker op tijd te tanken. 'In de zomerperiode vallen elke dag twee Nederlanders zonder brandstof.'

"Veel vakantiegangers rekenen op voorhand uit hoeveel benzine ze nodig hebben om in Luxemburg te geraken. Ze willen er maximaal gebruik van maken door met een lege tank te arriveren. Maar sommigen nemen wel een heel groot risico met hun rekensommetjes."

"Er moet wel een marge zijn. Je kan nooit precies weten hoeveel er in je tank zit. Ook de brandstofmeter van de wagen is niet 100 procent nauwkeurig. En de caravan wordt vaker zwaarder geladen dan ze denken." De ANWB raadt de mensen aan om altijd een jerrycan bij te hebben, en op tijd te tanken om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Doordat de prijs aan de Luxemburgse pomp al zestig jaar beduidend lager ligt dan in haar buurlanden, verdwenen veel tankstations rond Luxemburg. "Dus ook al rij je niet bewust tot de laatste druppel, veel tankmogelijkheden zijn er niet voor de grensstreek", zegt Vonk.

Het blijkt toch een typisch Nederlands fenomeen te zijn. "Het aantal Belgen dat zonder brandstof valt is niet opmerkelijk hoog", zegt Maarten Matienko van de VAB. "Maar Nederland is dan ook wel het duurste land wat benzine betreft. En acht op de tien wagens in Nederland rijden op benzine."

Op Hollandse campingfora wisselen caravaneigenaars tips uit om goedkoop te tanken. Zo raadt iemand aan om de grote baan te verlaten in Luxemburg, en de kleine pompstations op te zoeken. "Minder aanschuiven, en vaak nog ietsje goedkoper", zo luidt het.

Maar, vraagt iemand, hoe weet je dan of je omweg nog altijd lucratief is? Toon Matla uit Asten maakt de som en komt uit op een maximale omweg van 30 kilometer. Een veiligheidsbuffer van acht liter moet volstaan volgens Ivo. "Er gaat ongeveer 70 liter in de tank, ik tank thuis acht liter te veel voor de afstand tot Luxemburg. Dan kan ik dus altijd 58 tot 62 liter tanken, scheelt 40 cent per liter, dus dat vind ik wel een behoorlijk bedrag. Dat spaart me weer een overnachting."

Pierre gaat nog een stapje verder. "Laat de auto bij het afdalen in neutraal staan, dat scheelt ook brandstof. Ja, en als je dan ook nog de ijsjes niet op de camping koopt maar in de supermarkt bespaar je ook weer enkele euro's. En als we dan ook nog eerst de kinderen in de caravan eerst wat laten drinken om vervolgens naar het terras te gaan kunnen we hier ook weer iets aan overhouden."