Direct naar artikelinhoud

Palestijnse Autoriteit pakt kritische journalisten op en blokkeert websites

In de Palestijnse gebieden wordt door de autoriteiten hard opgetreden tegen kritische journalisten en gebruikers van sociale media. Journalisten, politieke tekenaars en bloggers worden (tijdelijk) vastgezet.

Ook is onlangs een aantal kritische websites geblokkeerd door de Palestijnse Autoriteit (PA), de semi-autonome regering van president Mahmoud Abbas die zeggenschap heeft over 40 procent van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

De jonge politieke tekenaar Hasan Abbadi werd ingesloten vanwege een paar prenten waarop hij de PA in de maling nam. Hij is op borgtocht vrijgelaten. Jamal Abu-Rihan werd in april verhoord nadat hij op Facebook had opgeroepen de corruptie te stoppen.

"Het lijkt erop", zegt een Palestijnse journalist die anoniem wenst te blijven, "dat de PA steeds meer verzwakt. Ze kunnen daar steeds minder tegen kritiek. Voorheen konden we alles zeggen en schrijven, nu denken we eerst even na voordat we kritiek uiten. Het gevolg is soms dat we niets meer opschrijven."

Binnen de Palestijnse gemeenschap wordt kritiek geleverd op de persbreidel. Hanan Ashrawi, binnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO verantwoordelijk voor cultuur- en mediazaken, zegt dat het blokkeren van websites en andere maatregelen om vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen "compleet in strijd is met de principes zoals die vastgelegd zijn in onze basiswet".

Het Palestijnse persbureau Ma'an meldde vorige week dat de PA internetproviders had opgedragen nieuwssites te blokkeren die kritische stukken hadden gepubliceerd over president Abbas. Het zou om sites gaan als Amad, Fatah Voice, In Light Press, Karama Press, Kofia Press en Palestine Beituna.

Het zijn websites die de handel en wandel bij Fatah kritisch volgen. Fatah is de politieke beweging waarvan de meeste bewindslieden van de Palestijnse Autoriteit lid zijn. Het zou hierbij deels om een interne politieke machtsstrijd gaan, meent de eerder genoemde Palestijnse journalist. "Een aantal van de nu geblokkeerde websites schrijft positief over Mohammed Dahlan, een politieke tegenstander van Abbas."