Direct naar artikelinhoud

PKK bevrijdt acht Turkse gevangenen in het noorden van Irak

PKK-strijders hebben acht Turkse gevangenen in het noorden van Irak vrijgelaten. De Turken zaten al twee jaar gevangen. De vrijlating komt er na een oproep van PKK-leider Abdullah Öcalan, die zelf nog opgesloten zit en sinds december met Ankara vredesonderhandelingen voert. "Nu ligt de bal in het kamp van Turkije. Het land moet nu zijn goede wil tonen", zei Bauer Pirsonne, een van de verantwoordelijken van de gewapende arm van de PKK tijdens een persconferentie.

Europese drugsmarkt groeit als gevolg van de crisis

Door de financiële en economische crisis die Europa nu al enkele jaren teistert, groeit de drugsmarkt op het continent. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie. De redenen voor de verontrustende groei zijn tweeërlei. Ten eerste gaan meer jongeren drugs verkopen en produceren om geld te verdienen. Vooral zelfgekweekte cannabis blijft populair. Ten tweede zorgt de crisis ervoor dat overheden gaan besparen op het drugsbeleid, vooral op behandelingsmogelijkheden.

President Poetin wil fitheidstesten op scholen

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangedrongen op het herinvoeren van fitheidstesten op scholen. Ten tijde van de Sovjet-Unie waren alle scholieren verplicht dergelijke testen af te leggen. Poetin, een enthousiast judoka, zei dat de fitheidstest kinderen leert 'op te komen voor zichzelf, voor hun gezin en, uiteindelijk, ook voor het vaderland'. De testen werden in 1931 ingevoerd onder de dictatuur van Josef Stalin. Met de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 verdwenen ook de fitheidstesten.

Zeven doden bij zelfmoordaanslag in Kashmir

Bij een zelfmoordaanslag op een paramilitair kamp in Srinagar, de hoofdstad van het door India bestuurde deel van Kashmir, zijn zeven doden gevallen. Twee aanvallers openden het vuur op een kamp van de Indiase Central Reserve Police Force (CPRF), meldde de premier van de deelstaat Jammu en Kasjmir, Omar Abdullah. Het was de eerste aanval van rebellen op de Indiase stad in drie jaar. In 2010 vielen moslimmilitanten een hotel aan. Ze strijden tegen de aanwezigheid van Indiërs in de islamitische regio.