Direct naar artikelinhoud

VTM: kibbelen over belastingplan

Eenzelfde debat als bij de VRT werd daarna nog eens overgedaan op VTM. Bart De Wever verraste Kris Peeters wel met kritiek op diens geplande belastingverlaging. Volgens De Wever vallen de gepensioneerden uit de boot bij de huidige plannen die de CD&V voorstelt, terwijl ze wel een BTW-verhoging moeten incasseren. "En dat is asociaal", aldus de N-VA voorzitter.

CD&V wil het belastingvrije minimum optrekken, waardoor iedereen elk jaar netto 700 euro meer overhoudt. Aan het plan hangt een prijskaartje van 4,2 miljard euro, dat de partij wil compenseren met een BTW-verhoging die 3,3 miljard moeten opbrengen. Volgens De Wever vallen gepensioneerden uit de boot aan de inkomstenzijde en kunnen zij niet genieten van het optrekken van het belastingvrije minimum.

Kris Peeters, duidelijk verrast door deze aanval, probeerde eerst technisch de aanval te counteren. Maar toen dat niet echt werkte, verklaarde hij onomwonden dat iedereen, dus ook gepensioneerden, die boven het belastingvrije minimum uitkomen kunnen genieten van de belastingverlaging.

Dat werd dan weer door De Wever aan de hand van de berekeningen van de KU Leuven als ongeloofwaardig afgedaan. André De Coster, professor aan de KU Leuven die de berekeningen van de verschillende partijprogramma's coördineerde, kon gisterenavond niet meteen zeggen welke de meerkosten van de CD&V-belastingverlaging zouden zijn als ook de gepensioneerden in het plan vervat worden.

Toch besloot De Wever met de vaststelling dat niet Kris Peeters zijn tegenstrever is. "Het probleem ligt elders, met een PS die enkel meer belastingen wil. Ik ben niet uw uitdager, ik ben de uitdager van Elio Di Rupo."