Direct naar artikelinhoud

Hoe geraakten PESTICIDEN in Belgische eieren?

Zowel in België als in Nederland loopt op dit ogenblik een groot onderzoek naar de aanwezigheid van insecticiden in eieren. Over hoeveel eieren het precies gaat en waar die terechtkwamen, is nog onduidelijk.

De zaak ging aan het rollen nadat controleurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) het pesticide fipronil hadden aangetroffen in eieren van enkele kippenbedrijven. Fipronil is een product dat vrij courant gebruikt wordt in de strijd tegen vlooien en teken bij huisdieren, maar dat grotendeels verboden is in de landbouw(zie kader). Net om te voorkomen dat het product in de voedselketen terechtkomt.

De betrokken kippenbedrijven bleken allemaal klant te zijn van een bedrijf dat reinigingsmiddelen voor stallen levert. Die middelen zijn voor pluimveehouders erg belangrijk in de strijd tegen bloedluis, een kleine mijt die gevaarlijk is voor kippen.

Volgens Gazet van Antwerpengaat het om Poultry-Vision, een bedrijf uit Weelde. Het parket van Antwerpen deed er afgelopen donderdag een huiszoeking. Er werden stalen meegenomen, alsook de boekhouding van het bedrijf. Het parket onderzoekt hoe de pesticiden in het 'normale' reinigingsproduct terecht zijn gekomen en of er kwaad opzet mee gemoeid is. De zaakvoerder werd meegenomen voor verhoor, maar weer vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Wondermiddel

Een van de sporen in het Belgische onderzoek leidde naar nog een andere bestrijder in Nederland. Volgens de Nederlandse krant De Stentor gaat het om Chickfriend, een bedrijf dat enkele maanden geleden nog in de media kwam vanwege een 'wondermiddel' tegen bloedluis. Het bedrijf wordt er nu van verdacht het verboden pesticide in dat middel verwerkt te hebben.

In Nederland zijn de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het openbaar ministerie een onderzoek gestart. De NVWA sloot al zeven pluimveebedrijven en heeft de eieren van vier ervan teruggeroepen.

In ons land is er nog onduidelijkheid over hoeveel bedrijven betrokken zouden zijn. Volgens onze informatie gaat het om een tiental pluimveebedrijven, waarvan minstens één zou zijn stilgelegd. Het zou gaan om een zogenaamde brekerij, een bedrijf dat eieren binnenkrijgt van verschillende leveranciers en die verwerkt tot eigeel of eiwit voor pakweg koekjesfabrikanten of mayonaiseproducenten.

Zowel ons voedselagentschap als de Nederlandse NVWA benadrukken dat er in deze zaak geen direct gevaar is voor de volksgezondheid. Ook professor Christophe Stove, hoofd van het toxicologisch laboratorium aan de UGent, meent dat er geen reden tot paniek is. "Als er restwaarden van dat goedje te vinden zijn in eieren, dan zullen die vrij beperkt zijn. De blootstelling is dan ook vrij miniem."

Zowel de Belgische als de Nederlandse autoriteiten zijn bijzonder karig met commentaar. Zolang het gerechtelijke onderzoek loopt, houdt iedereen de lippen stijf op elkaar.

Te goeder trouw

Het is ook nog helemaal niet duidelijk hoe groot de omvang van de zaak is. Over hoeveel eieren gaat het precies? En waar zijn ze terechtgekomen? Het Nederlandse bedrijf vermeldt op zijn website dat het een honderdtal trouwe klanten heeft. Of die allemaal het besmette schoonmaakproduct kregen, is nog onduidelijk. Minstens een van de geblokkeerde bedrijven in Nederland voerde ook uit naar het buitenland.

Bij de vzw Vlaamse Pluimvee- en Konijnenhouders zijn ze ervan overtuigd dat de betrokken pluimveehouders te goeder trouw handelden. "Pluimveehouders doen een beroep op externe servicebedrijven voor het leveren van reinigingsmiddelen of het ontsmetten van de stallen", legt voorzitter Danny Collier uit. "Het is zoals je als particulier een schilder in huis haalt. Je controleert toch ook niet wat er zijn verf zit?"

Volgens Collier is er nog niet meteen grote ongerustheid in de sector. "Er is op dit moment geen enkel probleem met het consumeren van eieren. We gaan ervan uit dat het gerecht zijn werk doet en wachten zelf ook op meer informatie."