Direct naar artikelinhoud

'Groene obligaties' moeten tot 5 miljard opbrengen

De federale regering gaat voor het eerst klimaatvriendelijke projecten financieren via 'green bonds' of groene obligaties. Wellicht kunnen alleen grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen intekenen. Er wordt tussen de 3 en 5 miljard euro gezocht.

De regering heeft sinds vorige week een 'zomerakkoord' over de begroting, een nieuwe vermogenstaks en een waslijst aan sociaal-economische maatregelen. Een daarvan is de invoering van groene obligaties. Die verschillen maar op één punt van klassieke obligaties: zoals hun naam zegt dienen ze alleen voor groene projecten. Dat kan gaan van de bouw van nieuwe windmolenparken tot herbebossing.

"We willen ons huidig en toekomstig klimaatbeleid financieren via groene obligaties", vertelt federaal klimaatminister Marie Christine Marghem (MR) via haar woordvoerder. Samen met haar collega Johan Van Overtveldt (N-VA), die als financiënminister instaat voor de uitgifte zelf, zal ze de komende maanden een concreet plan uitwerken voor de obligaties. Er wordt tussen 3 en 5 miljard euro gezocht.

Wellicht zullen alleen institutionele investeerders kunnen intekenen. Het gaat dan om grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. "Door de lage rente op dit moment kunnen we het gewenste bedrag alleen halen via de grote investeerders", klinkt het op het kabinet-Van Overtveldt. "We bekijken nog wel of we de groene obligaties ook aan particulieren kunnen aanbieden."

De populariteit van groene obligaties is de afgelopen jaren snel gestegen. Volgens de kredietbeoordelaar Moody's werd vijf jaar terug voor 2 miljard dollar aan groene obligaties uitgegeven. Vorig jaar was dat al gestegen tot 93 miljard dollar. Voor dit jaar rekent Moody's op 206 miljard dollar. Veel bedrijven - waaronder Apple - maar ook landen zoals China en Frankrijk zijn er nu volop mee bezig.

In België was het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf Aquafin het eerste bedrijf dat zich financierde via groene obligaties. "We hebben intussen al een tweede uitgifte gedaan en ook die was erg snel ingevuld", zegt Anja De Wit van Aquafin. "We merken dat de financiële wereld heel geïnteresseerd is."

Slimme financiering

André Jurres, hoofd van het groenestroombedrijf NPG Energy en auteur van een gerespecteerde blog, is al langer voorstander van groene staatsobligaties. "Ik ijver hier al een paar jaar voor bij politici. Het is een slimme manier om projecten te financieren. Denk aan de infrastructuur die ons land nodig heeft voor de opslag van groene energie. Voor zo'n langetermijnproject kun je via obligaties werken."

Volgens Jurres moet de regering overwegen om particulieren te laten meedoen, zoals met de Leterme-staatbons na de bankencrisis "Ik weet ook dat de grote beleggers het meeste geld leveren. Maar als gezinnen mee kunnen profiteren van groene obligaties zal dat het draagvlak voor groen beleid opnieuw vergroten. Na de zonnepanelenflop en de Turteltaks is dat hoognodig in ons land."

Al zit het gevaar van 'greenwashing' er wel altijd in. Zo zorgde het Spaanse Repsol dit voorjaar voor een primeur door als eerste oliemaatschappij ter wereld een groene obligatie uit te geven. Met het geld van die lening gaat het onder meer zijn raffinaderijen in Spanje vernieuwen, zodat die milieuvriendelijker worden. Jurres: "Dat is niet groen. Ik hoop dat de regering zulke projecten mijdt."