Direct naar artikelinhoud

'Dit is onbekend terrein'

De beslissing van de ECB om de Griekse noodsteun te handhaven is de enige juiste zegt Luc Coene. De voormalige gouverneur van de Nationale Bank zetelt in het toezichtsorgaan voor de Europese banken.

Het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme leverde de voorbije uren en dagen analyses aan de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank.

Luc Coene: "Dit is een momentum, absoluut. Spijtig genoeg, want wat we nu beleven, daar is weinig positiefs aan. Het is weliswaar de realiteit en die zal de toon zetten voor de komende jaren."

Hoe verliep de besluitvorming binnen de ECB, want niet iedereen zit op dezelfde golflengte?

"Het was eigenlijk niet eens zo'n moeilijke vergadering. Het is de beste beslissing die de ECB kon nemen. Het afsnijden van de Griekse steunmaatregel was eigenlijk geen optie, omdat dit verstrekkende gevolgen zou hebben. Anderzijds, het optrekken van de steun was evenmin een optie, gezien de houding op dit ogenblik van de Griekse regering. Met het bevriezen van de steun op het huidige niveau neemt de ECB de beste houding aan die het kon op dit ogenblik. Daar was iedereen snel van overtuigd."

Legt de ECB de bal hiermee terug in het kamp van de politici?

"Absoluut. De ECB kan en mag zich niet inlaten met politieke besluitvorming die haar onafhankelijkheid kan schaden. En wat de oplossing voor Griekenland is, is een politieke beslissing. Het zijn niet de Centrale Banken die daarover beslissen. Zij scheppen een monetair kader, maar nemen geen politieke standpunten in."

Wat ziet u de komende dagen gebeuren?

"De banken blijven de komende week gesloten. Er moeten ook kapitaalcontroles komen, anders heeft dit geen enkele zin. Hoe de markten zullen reageren is voorlopig koffiedik kijken. Mijn inschatting is dat het allemaal nog wel zal meevallen. Er is nog niks definitiefs beslist, en dus is het te vroeg om conclusies te trekken."

Welke zijn de volgende stappen?

"Aanstaande woensdag is er de terugbetaling van de Griekse regering aan het IMF. We zullen zien hoe de Griekse regering zich gedraagt, dat is een eerste belangrijk feit. Nog woensdag is er raad van bestuur van de ECB en ook toezichtsraad. De verschillende toezichtshouders zullen dan en daar hun standpunt bepalen op basis van de gegevens die dan beschikbaar zijn."

Wat verwacht u van het referendum?

"De enige echte vraag stelt Alexis Tsipras niet aan zijn bevolking. Die vraag luidt: willen we in de euro blijven of niet. Indien ja, dan moet je akkoord gaan met de spelregels die daaraan verbonden zijn. Namelijk de discipline die je geacht wordt aan te houden ten opzichte van de eenheidsmunt. Indien je niet aan die spelregels wilt beantwoorden, dan moet je uit de eurozone. Het is dat wat de Grieken moeten beslissen. Dat is de echte deadline."

Welke gevolgen ziet u als het antwoord neen is?

"De gevolgen voor ons land, zullen meevallen. Ook voor de hele eurozone overigens. Al wil ik niet voortvarend zijn. Er komt altijd een portie psychologie en perceptie bij kijken, en vaak is die perceptie belangrijker dan de realiteit. Tegelijk, er is geen reden voor paniek. Er is een heel instrumentarium ontwikkeld sinds de vorige crisis, waardoor we veel beter de zaken onder controle hebben. Ook het besmettingsgevaar zit helemaal anders vandaag."

U zegt onder controle, toch is dit een scenario dat niet voorzien was?

"Ja, dit is eerlijk gezegd onbekend terrein. Dat is evident. We moeten zien wat er op ons afkomt en daar naar handelen. En het is moeilijk schakelen met een tegenpartij als de Griekse regering die duidelijk compleet andere inzichten heeft dan de rest van de eurogroep. Anderzijds, ze hebben al veel rare bokkensprongen gemaakt. Al zal Alexis Tsipras nu niet meer terugplooien nadat hij zo zwaar heeft ingehakt op de eisen van de eurogroep. Het is nu aan de Grieken."