Direct naar artikelinhoud

Onthoofd in IS-stijl

Een brutale onthoofding en een gasontploffing die op het nippertje werd vermeden. Net voor de aanslagen in Tunesië zaaide een 35-jarige salafist terreur in een voorstad van het Franse Lyon. 'Er is een ramp vermeden.'

Een mannenhoofd, achtergelaten op het hek van een gasbedrijf, samen met Arabische teksten en twee IS-vlaggen. Het rustige Saint-Quentin-Fallavier, een voorstad van Lyon, werd gisterochtend opgeschrikt door hét handelsmerk van IS-terreur.

De 35-jarige Yassin Salhi was er rond halftien 's morgens bij Air Products binnengereden, een bedrijf dat industrieel gas produceert. Salhi werkte bij een transportbedrijf in de buurt en kwam wel vaker leveren op de site. Kort nadat hij binnengelaten werd, verdween hij een tijdlang uit het beeld van de bewakingscamera's. Iets later reed hij aan hoge snelheid tegen een hangar vol gasflessen, waarop een kleine ontploffing volgde. Salhi zou daarop geprobeerd hebben om enkele vaten met aceton te openen. Een inderhaast opgetrommelde brandweerploeg kon hem daarbij op heterdaad betrappen.

"Terwijl ze op hem afliepen, riep hij Allahu Akbar - God is groot", klinkt het. "Ze hebben hem daarop kunnen overmeesteren en vastbinden. Hun koelbloedigheid heeft een ramp vermeden."

Met zijn uitschakeling bleek de horror echter nog niet gedaan. Langs de auto van Salhi werd een onthoofd lichaam en een mes gevonden. Het hoofd was iets verder op het hekwerk van de fabriek geplaatst, op dezelfde manier als IS-terroristen in Syrië na onthoofdingen ook de 'buit' tonen. Volgens experts is het de eerste keer dat er binnen Europa een onthoofding in IS-stijl gebeurt.

Al snel werd duidelijk dat het slachtoffer geen werknemer van Air Products was, maar de baas van het bedrijf waar Salhi sinds enkele maanden werkte. De 54-jarige vader van drie kinderen zou samen met hem het bedrijf zijn binnengereden. Mogelijk was hij toen al dood, want ooggetuigen zagen bij aankomst enkel de dader in de auto zitten.

Waarom de man, van Noord-Afrikaanse afkomst, zulke gruwelijke daden beging, blijft voorlopig een raadsel. Vast staat wel dat Salhi, getrouwd met drie kinderen, geen onbesproken figuur is. Hoewel hij geen strafblad had, kwam hij al in 2006 in het vizier van de inlichtingendiensten omdat hij mogelijk zou radicaliseren. In 2008 stopte men met hem op te volgen, al verscheen hij in 2013 opnieuw op de zwarte lijst.

Bronnen binnen de Franse politie beschrijven hem als een "hardcore-moslim" met banden binnen geradicaliseerde milieus. Hoewel hij niet naar Syrië of Irak zou zijn getrokken, stond in zijn dossier wel dat hij regelmatig "weken op rij verdween". Zijn naaste omgeving merkte echter weinig vreemds op. Volgens buren in het sociale woonblok nabij Lyon waar Salhi met zijn gezin woont, was er "niets aan te merken" op hem.

Naast Salhi werd ook een man opgepakt die tijdens de gruwel in zijn auto toertjes reed op het industrieterrein. Of hij iets te maken heeft met de aanslag is voorlopig nog onduidelijk. Ook de echtgenote en zus van de dader werden aangehouden en verhoord. Hoewel nog niet duidelijk is waarom Saleh net Air Products, een Amerikaanse multinational, uitkoos als doelwit en of hij een conflict had met zijn baas, gaat het Franse gerecht uit van een terroristische aanslag. De waakzaamheid in het hele land is fors verhoogd.