Direct naar artikelinhoud

Ben Weyts: 'Onverdoofd slachten Vlaams erfgoed? Niets van'

Bijna vijftig moslimorganisaties hebben Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in gebreke gesteld. Zij willen dat hij het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvoeren intrekt. Maar de Europese wetgeving laat dat niet toe.

Eind september vindt het Offerfeest plaats. In totaal zullen moslims dan naar schatting meer dan 40.000 schapen zonder verdoving slachten. De voorbije jaren kon dat in een erkend slachthuis of op een tijdelijke erkende slachtvloer, maar nu komt daar verandering in. Voortaan kan het ritueel slachten alleen nog plaatsvinden in de slachthuizen.

Zo'n 48 moslimorganisaties klagen die verandering aan en stellen Weyts in een brief in gebreke. Zij geven aan dat er in sommige provincies, zoals Limburg, geen mogelijkheid is om gebruik te maken van een erkend slachthuis. Over heel Vlaanderen is de mogelijkheid minder dan 25 procent, zo stelt Habib El Ouakili, een van de ondertekenaars van de brief en sp.a-schepen in Hasselt. Hij vreest dat de toeloop te groot zal zijn, waardoor veel moslims niet ritueel zullen kunnen slachten, en vraagt overleg.

'Bij de haren gesleurd'

Weyts wijst in een reactie op de Europese regelgeving. In een verordening van de Raad van de Europese Unie staat dat het slachten van bijvoorbeeld schapen niet is toegestaan zonder verdoving. Als het gebrek aan verdoving noodzakelijk is voor een religieuze rite mag er van deze regel worden afgeweken, maar alleen in erkende slachthuizen. De tijdelijke slachtvloeren voldoen wat dat betreft niet aan de Europese regelgeving.

Sommige Europese landen gaan zelfs nog een stap verder en verbieden het ritueel slachten in zijn geheel. Dat is onder meer het geval in Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. België is dus net als Nederland, waar slachten zonder verdoving ook alleen mogelijk is in erkende slachthuizen, verre van de strengste leerling in de klas.

In hun brief suggereren de moslimorganisaties nog dat het Offerfeest zou kunnen worden gezien als een culturele traditie. Als die erkenning zou volgen, dan zou de Europese verordening niet meer gelden. De Europese Unie geeft immers aan dat het dierenwelzijn ondergeschikt is als het een negatief effect heeft op het "wezenlijke karakter van het betreffende culturele evenement". Weyts liet aan de VRT evenwel al verstaan dat het "bij de haren getrokken zou zijn" om het onverdoofd slachten te omschrijven als een Vlaamse culturele traditie.