Direct naar artikelinhoud

Ook trieste muziek kan blij maken

Ook trieste muziek kan helpen om patiënten die muziektherapie volgen een beter gevoel te geven. Tot die conclusie komen wetenschappers na een grootschalig onderzoek bij meer dan 2.000 proefpersonen naar de effecten van trieste muziek.

Wie dacht dat je mensen er enkel bovenop kunt helpen door 'Happy' van Pharrel Williams op repeat te zetten, is eraan voor de moeite. Ook de Leonard Cohen-klassieker 'Hallelujah' kan iemand die het even niet meer ziet zitten een boost geven, zelfs in de versie van Natalia.

Onderzoekers van de universiteit van Durham in Groot-Brittannië en die van Jyväskylä in Finland ondervroegen 2.436 respondenten over de gevoelens die ze ervaren bij het luisteren naar trieste muziek. Die gevoelens konden ze onderbrengen in drie grote categorieën: plezier, troost en pijn.

Het merendeel van de ondervraagden kiest bovendien voor die eerste twee categorieën bij het beschrijven van de emoties die ze voelden. Plezier vonden de ondervraagden in de appreciatie van de muziek zelf. Troost haalden ze dan weer uit de herinneringen die vasthangen aan de nummers in kwestie.

Toch wordt niet iedereen beter van het luisteren naar smartlappen allerhande. Een deel van de onderzoeksgroep liet ook weten pijn te voelen bij het luisteren. Voor hen is het genre onlosmakelijk verbonden met pijnlijke gebeurtenissen in hun persoonlijk leven of andere momenten waar ze liever niet meer aan herinnerd worden.

Volgens de wetenschappers kunnen de gevoelens die mensen ervaren gekoppeld worden aan specifieke psychologische profielen. Dat moet het voor bijvoorbeeld muziektherapeuten mogelijk maken voor elk van hun cliënten een muziekaanbod op maat samen te stellen waar ze beter van worden. En ja, daar mag dus ook best 'Hallelujah' tussen zitten.