Direct naar artikelinhoud

The Offspring vs. Rode Duivels

Op deze tweede festivaldag moet u kiezen tussen de vaderlandsche trots of een punkrockmonument. Gaat u voor de Duivels of enkele pretty fly white guys?

The Offspring

Om 21.20 uur op de Main Stage

Als we dan toch onwaardig ouder zouden moeten worden, dan liefst in de stijl van The Offspring. Met blond piekjeshaar en een ton puberale branie. Dan worden we het rusthuis binnengerold terwijl we de pesterige intro van 'Self Esteem' voor ons uit blijven jengelen. En houden we nukkig vast aan die idiote bijnaam uit onze tienertijd, à la Noodles.

Jep, The Offspring past eigenlijk volledig in het plaatje van de overjaarse, eeuwige puber, die halsstarrig vasthoudt aan het verleden. Midden jaren 90 was deze groep uit Californië één van de belangrijkste vaandeldragers van de punkrock, die met hun hitplaat Smash talloze verkooprecords lieten sneuvelen. Songs als 'Come Out and Play', 'Bad Habit' of 'Gotta Get Away' nestelden zich in het collectief geheugen, en ook latere hits als 'Pretty Fly (for a White Guy)' en 'The Kids Aren't Alright' zing je na bijna achttien jaar moeiteloos mee.

Voorbij de eeuwwende kreeg The Offspring het minder onder de markt, maar als zinderende jukebox blijft de groep zonder al te veel roestvlekken overeind. Of je nu als ironische hipster afzakt naar dit nostalgische punkrockfeestje, dan wel als fan op jaren: de aandrang om te moshen, fistpumpen en zingen zul je node kunnen onderdrukken.

België - Wales

Om 21 uur op groot scherm in het festivalpark en campingterrein The Hive

De match België - Wales overlapt op Rock Werchter met drie concerten. In de eerste helft speelt The 1975, terwijl de tweede helft samenvalt met het elektro-swingfeestje van Parov Stelar. De show van The Offspring overspant dan weer zowat beide speelhelften.

Geen van die drie concerten wil je per se missen. Maar zul je achteraf kunnen zeggen dat zij geschiedenis schreven op Werchter, zoals het Belgische elftal dat mogelijk doet in Lille? Nope. We voorspellen daarom nu al een gezellige drukte en een zinderende atmosfeer op het campingterrein The Hive. Of op het festivalterrein zélf, waar de muziekfans samen de match kunnen volgen.

Die kwartfinale belooft trouwens spannend te worden. De buit is immers lang niet binnen voor onze vaderlandse helden. De superster van Wales, Gareth Bale, blikte woensdag vooruit naar de match en blaakte alleszins van zelfvertrouwen. De buitenspeler van Real Madrid liet noteren dat "België een zeer goed team heeft", maar hij op zijn beurt alle vertrouwen heeft in een goede afloop voor het zijne. "We hebben ze dan ook al eens verslagen." Voor de bijgelovige voetbalfans komt daarbij dat Damir Skomina België-Wales mag fluiten: de Duivels konden nog niet eerder winnen met een Sloveen als ref. Nagelbijten!

Wie wint?

Simpel: you gotta keep 'em separated, de has-beens en de helden. De Rode Duivels winnen. Hopelijk ook de match.