Direct naar artikelinhoud

Rosberg snelste in eigen straat

Monaco 2013, dat was twee koersen voor de prijs van één. Omdat er even te veel brokken op het asfalt slingerden en de race werd stopgezet, gevolgd door een herstart. In beide afleveringen was het een kind van het dorp dat iedereen te snel af was. Nico Rosberg, geboren en getogen in Monaco, schreef geschiedenis: hij is de eerste zoon van een ex-coureur die de meest prestigieuze koers van het seizoen wint.

We kennen Keke Rosberg als iemand die altijd recht voor de raap is. Bijwijlen onbehouwen en onbeschoft, naar onze normen. Een echte Fin, zeg maar. "Laat mijn kop met rust, ik doe geen interviews meer", zei hij ons meermaals. En toen we dat gesprek wel kregen, sabelde hij halfgoden als Schumacher genadeloos neer. Of omschreef hij zijn zoon Nico als "een jongen die niemand nodig heeft om zijn kont schoon te vegen."

Maar gisteren, dag op dag dertig jaar nadat hij hier met zijn Williams-Ford de grand prix van Monaco won, had hij tranen in de ogen. Een hoopje vastgelopen emotie, zoekend naar woorden: het was alles wat overbleef van de rauwe viking die nooit een blad voor de mond neemt.

"Ja, ik ben zéér trots. Apetrots", kreeg hij er nog net uit. En dan, na alweer een korte stilte: "Nico draait al mee sinds 2006 en won pas vorig jaar zijn eerste koers (China, JB). Het duurde een poos. Maar ik heb nooit het geloof in hem verloren, ik heb altijd geweten dat hij hét kon."

Safety car

En de spanning tijdens de race, Keke had ze maar net kunnen verbijten. Wanneer hij precies was gaan hopen dat Nico het zou halen? "Achttien jaar geleden. Toen hij zijn eerste rondjes reed in de karting ..."

Waarop de gsm gaat trillen in zijn broekzak: moeder Rosberg, ergens buiten Monaco op visite bij vrienden. Dat ze dit fantastische moment nu moet missen. Nico Rosberg: "Neen hoor, ze mist niets. Mijn moeder is nog nooit meegekomen naar een koers. Veel te bang ..."

Zoals de 27-jarige Duitser - Nico werd in Wiesbaden geboren - reed, is er geen enkele reden voor angst. Rosberg zette geen band verkeerd. Snelst uit de startblokken vanop poleposition, en van start tot finish aan de leiding. Zelfs niet uit zijn lood geslagen door twee keer de safety car - dat is vervelend voor de leider, want dan schuift het pak weer in elkaar en is hij zijn voorsprong kwijt - en ook niet toen de race werd stopgezet om puin te ruimen.

Wat het moeilijkste moment van de koers geweest was? Rosberg: "De kwalificaties ... Met die regen zaterdag moest ik echt op het perfecte moment die snelste ronde neerzetten, ik kreeg daar maar één kans voor. En daarna misschien ook de start, want ik kwam verre van perfect op gang en moest knokken om de leiding te houden. Maar daarna liep het op wieltjes."

Ondanks de constante druk van Vettel, in zijn nek kwam hij niet in de problemen. Want als de veel geraffineerdere zoon van Keke iets van zijn vader heeft, dan is het wel dat vermogen om in alle omstandigheden ijskoud te blijven. Of hij dat als een bijkomende druk ervaart, moeten presteren als zoon van een ex-wereldkampioen? Nico: "Ik heb dat nooit zo bekeken. Voor mij was dat de normaalste zaak van de wereld. De vaders van mijn vriendjes waren bedrijfsleider of dokter, mijn papa was wereldkampioen."

Maar dat Monaco 2013 altijd een groot moment zal blijven in zijn eigen souvenirkast, dat wist hij zeker. "Bekijk het zo: ik ben hier opgegroeid, ik woon hier. Ik ging hier naar de bakker en naar school. Langs de straten waarop we raceten, zeg nu zelf: je kunt toch geen mooiere plek verzinnen om een grand prix te winnen?"