Direct naar artikelinhoud

Hospitalisatieverzekering onder vuur

BRUSSELl De nieuwe regeling voor de hospitalisatieverzekering zet kwaad bloed. Nadat consumentenorganisatie Test-Aankoop maandag al juridische stappen had aangekondigd, stapt nu ook de federatie van Belgische verzekeringsmaatschappijen Assuralia naar het Grondwettelijk Hof en de Raad van State.

De overheid sleutelt aan de wetgeving over hospitalisatieverzekeringen om onder meer de forse sprongen van de premies in te perken. De nieuwe wetgeving bepaalt dat verzekeraars hun premies nog op drie manieren kunnen verhogen: op basis van de index van de consumptieprijzen, op grond van een nieuwe medische index of na toestemming van toezichthouder CBFA. In dat laatste geval dient de verzekeraar wel in problemen te verkeren. Test-Aankoop is niet zo gelukkig met de op til zijnde medische index, omdat die zich onder meer baseert op de schadelast van de verzekeraars. De organisatie vecht de index daarom aan bij de Raad van State. Zo vindt Test-Aankoop dat de index niet gebaseerd is op “objectieve en representatieve parameters”, zoals de wet wil. Test-Aankoop heeft het ook moeilijk met de rol van de CBFA en stapt daarom naar het Grondwettelijk Hof.

Nu komt ook Assuralia in actie. De federatie schakelde ook het Grondwettelijk Hof in om het indexdeel van de wet te bekampen. Dat moet de volgende stap bij de Raad van State juridisch kracht bijzetten. Assuralia struikelt over het feit dat het KB het haast onmogelijk maakt om de reserves van de hospitalisatieverzekeraars te indexeren. Nu gebeurt dat door premieverhogingen, maar in het nieuwe wettelijke kader kan dat niet meer.“Het zal alleen nog mogelijk zijn als de het water de verzekeraars aan de lippen komt. Dan moeten ze aankloppen bij de CBFA”, aldus Philippe Colle van Assuralia. “Maar dan is er geen garantie over de snelheid waarmee de CBFA beslist, geen garantie dat er toelating komt en geen garantie over de omvang van de verhoging. Dat is onaanvaardbaar. Zonder wijziging zijn alle hospitalisatieverzekeraars binnen twee jaar deficitair.”Assuralia heeft het ook moeilijk met de heffing voor de begroting van zo’n 150 miljoen euro per jaar waartoe de federale regering besloot. “We zijn het ermee eens om in moeilijke tijden een bijdrage te leveren aan de begroting. Maar niet op deze manier. De heffing is eeuwig, zonder evaluatiemoment in betere tijden en het geld verdwijnt in de grote begrotingspot. Hoe halen ze het in hun hoofd?”