Videospeler inladen...

Premier Netanyahu stevent af op vijfde ambtstermijn in Israël, uitdager Gantz geeft nederlaag toe

Na een uiterst spannende nek-aan-nekrace is het zo goed als zeker dat de huidige premier Benjamin Netanyahu zichzelf opvolgt in Israël. Met zijn Likoed-partij haalde hij evenveel zetels binnen als zijn uitdager Benny Gantz, maar Netanyahu kreeg al de steun toegezegd van andere rechtse partijen. Samen hebben ze meer dan 65 van de 120 parlementszetels. Als ze samen een coalitie op de been brengen, kan Netanyahu beginnen aan zijn vijfde ambtstermijn, een record. Benny Gantz heeft zijn nederlaag vanavond toegegeven.

"De hele nacht was het een soort van haasje-over tussen enerzijds Likoed, de partij van huidig premier Netanyahu, en de blauw-witte alliantie van Netanyahu's belangrijkste rivaal en nieuwkomer, ex-legerchef Benny Gantz", zegt Jens Franssen vanuit Israël.

Toen de exitpolls naar buiten kwamen, werd nog gejuicht in het kamp van uitdager Benny Gantz. Maar naarmate de resultaten binnensijpelden, kwam het toch tot een nek-aan-nekrace die uiteindelijk uitdraait in het voordeel van Netanyahu. Vanavond heeft Gantz zijn nederlaag toegegeven, door aan te kondigden dat hij een stevige oppositie zal voeren.

Nacht van nagelbijten

Het Israëlische parlement, de Knesset, bestaat uit 120 zetels. Om een regering te vormen moet een coalitie van partijen meer dan 60 zetels hebben. De winnaar van de verkiezingen zit dus het meest comfortabel wat betreft het vormen van een coalitie. Maar met nog niet alle stemmen geteld, hebben de partij van Netanyahu en de partij van Gantz allebei 35 zetels. Maar samengeteld heeft het rechtse kamp van Netanyahu 65 van de 120 zetels.

Wat ook opvalt is dat er een relatief lage opkomst was voor de parlementsverkiezingen. Bij de Palestijnse kiezers was die zelfs historisch laag. "Er was ook een verdeelde stem van hen en mogelijk heeft dat in het voordeel van de huidige premier Netanyahu gespeeld", zegt Franssen.

Wat nu?

De volgende stap is nu dat de Israëlische president Reuven Rivlin een soort van informateursrol krijgt. "Hij gaat de komende uren of dagen praten met een aantal partijvoorzitters en kijken wat hun voorkeur is. Maar als je ziet dat de rechtse en uiterst rechtse partijen aan 65 zetels komen, dan lijkt de kans groot dat de formatieopdracht opnieuw zal terechtkomen bij huidig premier Netanyahu", blikt Jens Franssen vooruit.

"Netanyahu is intussen bijna een meubel in de Israëlische politiek. Hij staat voor stabiliteit, veiligheid  en status quo. Maar de man is zeer omstreden omdat hij de voorbije maanden vooral in het nieuws is gekomen omdat hij verdacht is van fraude, van omkoping en mogelijk zelfs van persoonlijke verrijking. Binnenkort moet hij zich verdedigen in een hoorzitting.

Wellicht zal Netanyahu nog maar eens een regering vormen - het zou dan al zijn vijfde ambtstermijn zijn en hij kan zo de langstzittende Israëlische premier worden-, maar evengoed zit hij binnen een aantal maanden met heel erg zware problemen. En dan zouden deze verkiezingen zomaar eens een generale repetitie gebleken zijn voor nieuwkomer Gantz."

Felicitaties van Trump

Nog vóór alle resultaten van de Israëlische parlementsverkiezingen binnen waren, feliciteerde de Amerikaanse president Donald Trump Netanyahu. Volgens Trump is de zege van Netanyahu "een goede zaak voor het vredesproces in het Midden-Oosten".

Twee weken voor de stembusgang had Netanyahu nog een ontmoeting met Trump in Washington. Bij die gelegenheid erkende de Amerikaanse president de bezette Syrische Golanhoogte als Israëlisch grondgebied.

Trump had tegelijkertijd aangekondigd dat hij na de verkiezingen zijn langverwachte vredesplan voor een oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen zou voorleggen, uitgewerkt door zijn schoonzoon Jared Kushner, maar in nauw overleg met Netanyahu.

Bert De Vroey volgt de parlementsverkiezingen in Israël voor "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen