Snuggere brandstofdieven ruim 80.000 liter benzine af

© MARC HERREMANS -VUM

Het Brusselse hof van beroep heeft dinsdag drie leden van een bende brandstofdieven veroordeeld tot celstraffen gaande van 18 maanden tot vier jaar. De bende had in 2014 op enkele maanden tijd niet minder dan 86.994 liter diesel gestolen, voor een totale waarde van 116.085 euro, in tankstations in Londerzeel, Vilvoorde, Puurs en Courcelles.

blg

Bij hun diefstallen waren de bendeleden steeds met minstens drie personen, van wie er minstens één een fluogeel hesje droeg, zodat het leek alsof er technici aan het werk waren aan de benzinepompen. Met een valse sleutel openden ze het pomphoofd, waar de tellers zitten, en koppelden een datakabel af waardoor de pomp van het controlesysteem van het bezinestation werd gehaald. Daarvoor moesten ze met een soort afstandsbediening en de PIN-code van de pomp wel eerst die pomp “offline” halen. Het resultaat was dat er zonder enige beperking kon worden getankt zonder dat deze pomp wordt vrijgegeven door een betaal-of tankkaart en zonder dat deze tankbeurt werd geregistreerd op het intern controlesysteem. De enige registratie in het systeem was het af- en terug aansluiten op de sitecontroller.

Op die manier tapte de bende ettelijke liters benzine af, die onmiddellijk werden overgetankt in twee kunststoffen containers van elk 1.000 liter. Die containers, die ze via de site 2dehands.be op de kop hadden getikt, stonden in gehuurde lichte vrachtauto’s. Bij elke illegale tankbeurt, deden ze ook de reservoirs van die vrachtauto’s vol, waarna ze uiteindelijk de benzinepomp in haar oorspronkelijke staat achterlieten. Vervolgens werd met de vrachtauto’s verschillende keren heen en weer gereden naar afnemers en depots, onder meer in de Ribaucourtstraat in Sint-Jans-Molenbeek.

In totaal sloegen de brandstofdieven 17 keer toe. De benzinepomphouders stonden eerst voor een raadsel en begrepen niet hoe hun voorraden zo snel konden slinken. Pas toen de politie de beelden van hun bewakingscamera’s begon te analyseren en de gegevens van het intern controlesysteem onderzocht, kwam de werkwijze van de bende aan het licht. Op basis van de nummerplaat van de gehuurde vrachtauto’s, en het gsm-nummer dat de bende bij het verhuurbedrijf had moeten opgeven, kon de bende uiteindelijk worden opgerold.

In mei had de Brusselse correctionele rechtbank zeven leden van de bende, en hun afnemer al veroordeeld tot celstraffen gaande van 18 maanden tot vier jaar. Drie bendeleden gingen in beroep, maar zagen hun straffen daar bevestigd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen